Totalt skal Forsvarsbygg bygge elleve nye radaranlegg over hele landet. Seks radaranlegg skal etableres på nye steder, mens fem eksisterende radarlokasjoner skal videreføres.
Hver lokasjon består av et bygg med radarkuppel for å beskytte mot vær og vind. Vi skal også bygge vei eller fremkomsttraseer til radaranleggene.
Vi bygger radaranleggene for Forsvaret
Prosjektet består av en teknologianskaffelse med tilhørende eiendom, bygg og anleggstiltak. Forsvarsbyggs oppdrag er å planlegge og etablere eiendom, bygg og anlegg som svarer ut Forsvarets behov. Forsvarsmateriell har totalprosjektansvaret og er ansvarlig for teknologianskaffelsen. Luftforsvaret er bruker av radaranleggene.
Prosjektets kostnadsramme er 12,8 milliarder kroner, hvor cirka 4 milliarder kroner er til byggeprosjektene
Vi er i gang med byggingen
Behovet for areal til anleggene og adkomstvei innebærer kjøp av eiendom og/eller eiendomsrettigheter i disse kommunene:
- Nordkapp
- Vardø
- Målselv
- Senja
- Vestvågøy
- Orkland
- Namsos
- Kinn
- Os og Tolga
- Øvre Eiker
- Bjerkreim og Eigersund
Forsvarsbygg er i dialog med berørte kommuner og grunneiere på hver lokasjon. På flere av lokasjonene er vi i gang med byggingen.
Byggeperioden for prosjektet som helhet er satt til perioden 2020-2030, men vil variere noe fra lokasjon til lokasjon.
Spørsmål og svar:
Hvorfor trenger vi nye radaranlegg?
Militær luftovervåking gjør Norge tryggere. Store deler av dagens radarer nærmer seg slutten av sin levetid og må fornyes for å møte framtidens operative utfordringer. Nye radarer vil gjøre oss bedre i stand til å oppdage og avverge ulovlig inntrengning i luftrommet vårt.
Hvorfor har dere valgt akkurat disse lokasjonene til å bygge radaranlegg?
Valg av plassering for radarene er gjort ut fra en vurdering av hvordan man med et begrenset antall radarer kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet. Det er også forsøkt å unngå verneområder og lokasjoner der det ville vært nødvendig med omfattende vei- og infrastrukturutbygging i urørt natur.
Noen av lokasjonene brukes til friluftsliv og rekreasjon. Vil radaranlegget ødelegge området som turmål?
Forsvarsbygg vil så langt som mulig prøve å tilrettelegge for at området fortsatt blir tilgjengelig som turmål.
Hvordan blir grunneiere og interessenter involvert i prosessen?
Forsvarsbygg vil kontakte og involvere grunneiere og rettighetshavere i forhandlinger om rettigheter til anleggene. Vi vil også være i løpende dialog med relevante offentlige myndigheter i prosessen.
Kontakt med øvrige interesser vurderer vi fortløpende, og i dialog med kommunen.
Vil det være strålingsfare fra anleggene?
Ferdsel i områder som er tilgjengelig ved radaranleggene vil ikke medføre risiko for skadelig stråling. Forsvaret følger regelverket fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), og har prosedyrer og sikkerhetsmekanismer for å unngå at mennesker utsettes for skadelig stråling.