Rutine ved tiltak innenfor Forsvarets kulturhistoriske EBA
1. Innledende fase
- Tiltakshaver skal tidligst mulig ta kontakt med NFVs seksjon kulturminne for avklaring av premisser for gjennomføring av tiltaket.
- Hvis arbeidene er avhengig av godkjennelse fra kulturminnemyndighetene, skal søknad utformes i samarbeid med NFVs seksjon kulturminne.
- Tiltakshaver er ansvarlig for evt. forhåndskontakt eller konferanse med etat for plan- og byggesak eller andre kommunale etater. Evt. søknad skal som hovedregel først avklares med kulturminnemyndighetene før den sendes til kommunen.
2. Framlegging av sak for Riksantikvaren
- Når det skal utføres tiltak som krever tillatelse fra kulturminnemyndighet, skal søknaden sendes til Riksantikvaren for godkjenning.
- NFVs seksjon kulturminne kan legge fram saken for RA i sin helhet, evt. bistå som støtte til andre enheter i Forsvarsbygg. Det forretningsområde som har ansvaret for prosjektet, skal ha anledning til å delta i møter med Riksantikvaren.
- NFVs seksjon kulturminne klargjør i samarbeid med Riksantikvaren hvilket mandat kulturminnefaglig rådgiver har til å treffe avgjørelser, og hvordan Riksantikvaren selv vil følge opp saken.
3. Oppfølgning og kontroll av tiltak i prosjekterings- og utførelsesfasen
- For alle tiltak innenfor kulturhistorisk EBA skal kulturminnefaglig rådgivning og kvalitetssikring inngå i prosjektet.
- For alle tiltak på fredete bygninger, verneklasse 1 og 2, samt endringer i frednings/verneområder, som er søknadspliktige i henhold til kulturminneloven og/eller går ut over vanlig vedlikehold, skal NFVs seksjon kulturminne være kulturminnefaglig rådgiver. Evtentuelle øvrige kulturminnefaglige rådgivningsbehov avklares mellom NFVs seksjon kulturminne og tiltakshaver.
- For alle tiltak innenfor kulturhistorisk EBA kan NFVs seksjon kulturminne bistå med rådgiving og kvalitetssikring, herunder blant annet
- være kontaktpunkt mot Riksantikvaren
- påse at tiltaket holder seg innenfor rammene som er gitt i kulturminnemyndighetens vedtak
- bringe fram kulturminnefaglig informasjon, og sørge for at det blir gjort nødvendige undersøkelser på stedet
- påse at kulturminnefaglige hensyn blir tilgodesett i tegnings- og beskrivelsesmaterialet
- påse at det blir stilt tilstrekkelig krav til utførende firmaer vedrørende kunnskap om tradisjonelle byggemetoder og materialbruk
- være rådgiver og kontrollør vedrørende detaljutførelse
- påse at undersøkelser og arbeider blir tilfredsstillende dokumentert
Publisert: mandag 25. januar 2016
Sist endret: torsdag 1. desember 2016