Hva ble besluttet?
Regjeringen besluttet at Forsvarsbygg skal ha ansvaret for renholdet i forsvarssektoren.
Hvem har fattet beslutningen?
Regjeringen har besluttet at Forsvarsbygg har ansvaret for renholdet i forsvarssektoren.
Hvorfor skal renholdet utføres av Forsvarsbygg?
Beslutningen er en oppfølging av Hurdalsplattformen der det stadfestes at regjeringen vil «Sørgje for at reinhaldet i heile forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets eigen regi».
Renholdet er en del av en helhetlig eiendomsforvaltning, som Forsvarsbygg allerede gjør. Samtidig skal Forsvarsbygg sikre god ivaretakelse av personellet og gode renholdstjenester.
Omfattes alle renholderne eller bare noen?
Vi har klart målet om at alt det daglige renholdet skal utføres av renholdere ansatt i Forsvarsbygg innen utgangen av 2024. Det gjelder i prinsippet alle renholdslederne og renholderne.
Hvorfor kunne ikke Forsvarsbygg overta alt renholdet med èn gang?
Regjeringen og forsvarssektoren har vært opptatt av at tilbakeføringen skal gjøres skikkelig og planlegges godt. Det er viktig med hensyn til berørt personell og til etableringen av en profesjonell organisasjon for å håndtere renhold i et så stort omfang.
Prosessen har derfor skjedd gradvis og innen 2024 for å kunne ivareta personellet på en god måte og levere kvalitet.
Hvem utførte renholdet før?
Renholdet har de siste årene blitt ivaretatt av flere private aktører.
Hvor stor blir renholdstjenesten i Forsvarsbygg?
Omfanget utgjør samlet sett en av de største renholdsleveransene i Norge og berører et stort antall ansatte.
Renholdsvirksomheten omfatter omlag 500 ansatte og en million kvadratmeter.
Måtte renholdstjenesten tilbakeføres pga. dårlig kvalitet i leveransen?
Ambisjonen er å få til en bedre løsning for renholdet enn den var før. Vi har lært mye i de årene hvor renholdet var konkurranseutsatt. Vi tar med oss de beste erfaringene derfra i renholdstjenesten vår.
Det er naturlig at renholdet ble tilbakeført til Forsvarsbygg fordi Forsvarsbygg allerede drifter og vedlikeholder byggene i forsvarssektoren.
Som del av arbeidet med å videreutvikle renholdstjenesten fremover, blir det viktig å se på mulighetene som ligger i ny teknologi og synergier med den øvrige eiendomsforvaltningen i Forsvarsbygg.
Vil tilbakeføringen gå utover Forsvarets operative evne?
Tilbakeføringen spiller ikke inn på Forsvarets operative evne. Regjeringen har formidlet at eventuelle merutgifter ikke skal gå utover operativ evne.
Hvordan skjedde tilbakeføringen?
Oppbyggingen av renholdsmiljøet i Forsvarsbygg er gjort med basis i de renholdsressursene som allerede renholdt for forsvarssektoren.
Tett dialog med de ansatte, brukerne og dagens leverandører har vært viktig, for å ta med oss de gode erfaringene.
Renholderne som kommer til Forsvarsbygg er ansatt som del av en virksomhetsoverdragelse til betingelser som statsansatt. Det gir flere fordeler. Blant annet er pensjonsordningene i staten generelt betydelig bedre enn minimumsordringene i privat sektor.
Vi har sett frem til å få et samlet drifts- og vedlikeholdsmiljø hos oss i Forsvarsbygg. Vi har gledet oss at renholderne begynte hos oss.
Hvorfor er renhold viktig?
Godt renhold er viktig for helsen og trivselen til alle de 17.000 menneskene som jobber i Forsvaret. Godt renhold er også viktig for vedlikeholdet av de nesten 13.000 byggene og anleggene over hele landet. Godt vedlikehold bidrar til mindre slitasje og lengre levetid. Renholderne bidrar til å bygge Norges forsvarsevne.
Hvordan ble tilbakeføringen finansiert?
Tilbakeføring forutsetter en effektivitet og kvalitet på nivå med dagens renhold. Det har naturlig vært noen engangskostnader ved oppstart som blant annet innkjøp av renholdsmateriell osv. Tilbakeføringen får ingen konsekvenser for Forsvarets operative evne.
Hva mener Forsvaret om tilbakeføring av renholdet til Forsvarsbygg?
Dette er en prosess som forsvarssektoren har stilt seg samlet bak.
Skal renholdet utføres 100 % av egne ansatte eller blir det fortsatt innleie?
Det legges opp til at alt daglig renhold skal utføres av oss. Det er et omfattende renhold, så det vil være behov for å kunne leie inn arbeidskraft bla. for å ta kapasitetstopper.
Hvor mange ansatte har begynt på de ulike stedene?
Totalt har vi ansatt om lag 500 kompetente renholdere og renholdsledere fordelt på alle lokasjoner. Oppbyggingen har funnet sted basert på de renholdsressursene som allerede fantes i sektoren. I prinsippet inkluderer det alle renholdslederne og renholderne.
Mistet renholdere pensjonsrettigheter og AFP hvis de går til en statlig arbeidsgiver?
Renholderne som kommer til Forsvarsbygg vil bli ansatt på vilkår som statsansatte. Generelt er pensjonsordningene i staten betydelig bedre enn minimumsordringene i privat sektor. Det gjelder både alderspensjon, førtidspensjon og uførepensjon. Disse ordningene ble renholderne en del av da de begynte i Forsvarsbygg.
Reglene rundt AFP har vært utfordrende. Derfor går vi hatt grundige gjennomganger for å se på løsninger for dem dette gjelder. Alle renholderne har fått god informasjon slik at de kjenner sine rettigheter før de startet i Forsvarsbygg.
Blir renholdet dyrere når det utføres av Forsvarsbygg enn i det private?
Forsvarsbygg skal ivareta renholdet av byggene og anleggene som Forsvaret bruker på en kostnadseffektiv måte. Dette vil vi følge nøye opp. De konkrete økonomiske konsekvensene kan vi komme tilbake til når prosessen har kommet litt lenger.
Spørsmål?
Jobber du i Forsvaret og har forespørsler om renhold?
Kontakt oss i Basen på www.forsvarsbygg.no