Prisen ble delt ut under den helt nye miljøkonferansen Grønn Merkedag i Bergen onsdag.
Med systematisk bruk av miljømerking som krav i noen av Norges største kontrakter, viser Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg hvordan innkjøpsmakt kan drive grønn omstilling.
– Offentlige anskaffelser er et kraftfullt verktøy for grønn omstilling. Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg er strålende eksempler på hvordan man kan bruke innkjøpsmakten effektivt, blant annet ved å stille krav om miljømerker i anbud. Det sikrer miljøgevinster, samtidig som det sender et tydelig signal til leverandører om at det lønner seg å satse på bærekraft, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Miljømerking Norge, som forvalter de offisielle miljømerkene Svanemerket og EU Ecolabel.
Effektiv bruk av verktøy
Frem mot 2030 skal forsvarssektoren både bli betydelig større og redusere utslipp. Majoriteten av de indirekte utslippene til sektoren er knyttet til innkjøp av varer og tjenester. For å forenkle og standardisere miljøarbeidet har Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg valgt å stille krav om offisielle miljømerker i en rekke ulike kontrakter.
– Forsvarsmateriell vil anskaffe materiell til forsvarssektoren for over 30 milliarder kroner i 2025 og legger til rette for driftsanskaffelser for ytterligere mer enn 15 milliarder kroner. Dette gir oss en betydelig markedsmakt, og vi forvalter det ansvaret med å bidra til størst mulig operativ evne for Forsvaret, samtidig som vi bidrar til å redusere sektorens klimaavtrykk, sier Øyvind Kvalvik, generalmajor og assisterende direktør i Forsvarsmateriell, som sammen med Forsvarsbygg mottok prisen på arrangementet «Grønn merkedag – for innkjøpere og leverandører» i Bergen.
Forsvarsmateriell krever blant annet at deres leverandør for transport av gods skal svanemerke vaskehallene sine. Dette vil bidra til store reduksjoner i vann,- kjemikalie- og energiforbruk. Andre viktige områder er anskaffelse av arbeidstøy, treningstøy og fottøy med krav om eller etterspørsel av miljømerking.
– For å sikre at vi gjør både effektive og bærekraftige anskaffelser, er det helt avgjørende at vi fortsetter å utvikle kompetansen vår, lærer av erfaringer, og samarbeider med leverandørene, men også nøytrale rådgivere med spesialisert kunnskap – slik som Miljømerking Norge. Det gir ekstra motivasjon å tildeles Svaneprisen, avslutter Kvalvik.
Forsvarsbygg har på sin side gjort miljømerking til en nøkkelfaktor i store byggeprosjekter som skoler, boliger og kontorer.
– Klima og miljø er en sentral del av Forsvarsbyggs samfunnsansvar. Vi er opptatt av å få reell klima- og miljøeffekt i våre anskaffelser. Miljømerking er et viktig verktøy for oss for å redusere utslippene spesielt fra materialene som leveres inn i prosjektene. Miljømerking er også med på å forenkle og standardisere miljøkravene vi stiller, samt at vi kan gjøre tettere oppfølgning av miljøkravene vi har satt i anskaffelsesprosessen, sier avdelingsdirektør i Forsvarsbygg, Stine Fjærli Sjøthun.
Signaleffekten fra forsvarssektoren
Forsvarssektorens miljøkrav skaper forutsigbarhet og oppfordrer leverandører til å tilpasse seg slik at de kan levere mer miljøvennlige varer og tjenester. Slik driver de bransjer i en mer bærekraftig retning, og skaper positive ringvirkninger i både norsk og internasjonalt næringsliv.
– Det er inspirerende når store aktører som Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg går foran og setter standarden for offentlige anskaffelser. Svaneprisen 2024 er en fortjent anerkjennelse av deres innsats som en av Norges beste innkjøpere, avslutter Lund.
Forsvarssektorens klima- og miljøstrategi
Forsvarssektoren fikk i slutten av 2022 en klima- og miljøstrategi som er tydelig på at sektoren skal bidra til å nå Norges klimamål. Samtidig skal Forsvarets operative evne styrkes. Et av innsatsområdene inkluderer omlegging til en mer sirkulær økonomi, der anskaffelser skal være mer bærekraftige og miljøhensyn skal være en del av vurderingskriteriet på lik linje med tid, kostnader og ytelser.
Om Svaneprisen – beste innkjøper
Svaneprisen for grønne anskaffelser baseres på følgende kriterier:
-
Er en krevende innkjøper
-
Bidrar til kontinuerlig forbedring
-
Oppnår vekst i andel miljømerkede varer og tjenester
-
Skaper ringvirkninger
Tidligere vinnere er Bergen kommune, Statens Vegvesen, Drammen kommune og Sykehusinnkjøp.