Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Studenter foreslår ny virksomhetsarkitektur for bruk av miljødata

De foreslåtte tiltakene skal styrke Forsvarsbyggs miljøstyring, datakvalitet og prosjektkontroll. Funn og anbefalinger ble presentert for et tallrikt publikum hos Forsvarsbygg i Oslo, og er nærmere beskrevet i rapporten som er overlevert Forsvarsbyggs ledelse.

Studentene ble takket for innsatsen av Forsvarsbyggs ledelse. Foran fra venstre: Ørjan Ulriksen (UiA), Didrik Opsahl (NTNU), Rikke Dvergsdal (NTNU), Einar Grilstad (NTNU), Johanne Stokke (NMBU) og Rikke Meinich (NTNU). Andre rekke fra venstre: Camilla Mathiesen (ass. direktør Forsvarsbygg), Torbjørn Smedshaug (NTNU), Ida Haugaard (NMBU) og Lars Aamotson (NTNU). Bakerst: Marit Kristiansen (avd.direktør Forsvarsbygg), Thorbjørn Thosen (direktør Forsvarsbygg), Jan Erik Johansen (avd.direktør Forsvarsbygg) og Stine Sjøthun (avd.direktør Forsvarsbygg).

For tredje gang har Forsvarsbygg hatt studenter på praksisopphold (internship). I sommer jobbet de med en mulighetsstudie, med forslag til virksomhetsarkitektur for å bruke miljødataene våre på en bedre måte.

– De har vært hos oss i kun seks uker, og kommet med en veldig god leveranse. Det de har gjort hos oss er imponerende, og jeg er neppe alene om å ønske dem tilbake i Forsvarsbygg som kolleger på permanent basis, sier Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg.

Rekordhøyt antall søkere

Hvert år organiseres oppholdet som en mulighetsstudie, hvor studentene skal jobbe selvstendig med å finne gode løsningsforslag på en kjent problemstilling i virksomheten.

– Til sommeren 2022 mottok vi 24 søkere, sommeren 2023 mottok vi 96 søkere, og til årets praksisopphold mottok vi rekordhøye 164 søkere. Søknadsprosessen var derfor lang og med svært mange dyktige studenter som ville tilbringe sommeren hos oss, er vi svært fornøyde med å ha endt opp med akkurat disse ni ambisiøse menneskene, sier Camilla van Ingelgem Monsen, seniorrådgiver HR i Forsvarsbygg.

Foreslår to-delt strategi

Studentene anbefaler oss å forbedre miljøstyring og datainnsamling gjennom en todelt strategi.

På kort sikt (innen 2026) bør Forsvarsbygg sette søkelys på tydelig ansvarsfordeling for miljødata, implementere et nytt system for miljøoppfølging, - standardiserte rapporteringsskjemaer, - strengere miljøkrav, gjennomføre opplæring av prosjektledere i miljøansvar og tilføre miljøseksjonen økte ressurser.

På lang sikt (innen 10 år) bør Forsvarsbygg utvikle en sterk databaseløsning for integrering av miljødata, etablere dashbord for bedre beslutningsstøtte og bruke referansemodeller for miljøvalg.

Seks intense uker

De ni studentene kommer fra NTNU, NMBU og Universitetet i Agder. De har jobbet under faglig ledelse av miljøseksjonen, ved Magnus Sparrevik. Overordnet ledelse av praksisoppholdet ligger i HR/rekruttering. Mulighetsstudien har handlet om å se på en virksomhetsarkitektur for å forbedre måten vi bruker miljødata i Forsvarsbygg.

Gjennom seks uker har de jobbet hardt og intenst med mulighetsstudien. De har fått veiledning, men arbeidet de har gjort er svært selvstendig. Studentene også deltatt på faglunsjer, for å bli kjent med bredden i Forsvarsbygg, de har vært på befaring på Terningmoen leir, vært på spinning og hatt andre hyggelig samlinger.

– Vi håper og tror at de både har utviklet seg faglig, men at de også har knyttet kontakter og relasjoner som vil holde livet ut, sier van Ingelgem Monsen.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.