Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Sparer kilowatt for Forsvaret!

Møt gutta som sørger for at energien utnyttes best mulig.

-Litt enkelt og tabloid sagt, så er vi her for å spare kilowatt for Forsvaret, og dermed bidra til å holde kostnadene ned. Fra denne skjermen kan vi følge energibruken i hele regionen vår.
Ansvarlig energioppfølgingsansvarlig (EØS) Steffen Nilsen sitter på sitt kontor i Rena leir, og peker ivrig på skjermen. 
Den viser lettfattelige grafer som med klare røde og grønne farger viser energibruket, brutt ned på strøm, vann og fjernvarme på byggene i Rena leir.
Med et tastebruk får han opp bruken på hvert enkelt bygg, og også for alle lokasjonen i hele regionen. Han peker på et bestemt bygg. Der er ventilasjonen slått av, og bygget går på «sparebluss»

-Her har Forsvaret meldt inn aktivitetsendring på bygget noe som gjør tydelige utslag på hvor mye kilowatt timer som brukes, forklarer han.

Statistikken er klar: Energiforbruket går ned. Antall kilowattimer er kraftig redusert.
Samarbeid og god drift og forvaltning
-Samarbeidet med Forsvaret er nøkkelen. Han forklarer: 
-Ved god dialog så kan våre driftsteknikere «tune» energibruken på byggene utefra den aktiviteten og det reelle behovet som er der.

–De er flinke til å si ifra, det gjør det lettere for oss å gjøre vår jobb, forklarer han.

To av de som følger opp de enkelte bygg, er driftsteknikerne Daniel Hangård og Steffen Moen. 

Moen viser frem et av leirens tekniske rom, og energisentralen, mens Hangård denne dagen monterer nye automatiske styrte LED-lys inne på et av byggene i leiren.

I tillegg til at datasystemene gir stålkontroll, handler nemlig energiøkonomisering  om folka ute,  om at driftsteknikere gjør godt vedlikehold og drifter byggene godt. Hver dag. Året rundt.  Døgnet rundt.
Noe så grunnleggende som å installere LED lys og automatisk styringssystemer av temperatur og lys kan spare mange kilowatt timer, forklarer Hangård.

Resultater
Og tallenes tale er klar: Fra 2004 før man hadde begynt med energiledelse og energifokus til 2018 er det faktiske energiforbruket redusert med 1 000 000 kilowatt timer, og det til tross for at Rena leir har vokst betraktelig med over 50 000 m2 oppvarmet bygningsmasse i den samme perioden.

Uten innsatsen viser erfaring at forbruket istedenfor vokser 3% i året. I Rena leir, og regionen for øvrig, er tendensen motsatt. Regionen har i de to siste årene hatt en reduksjon på over 2 000 000 kilowatt timer akkumulert.

-Tallene og de gode resultatene viser at fokus på energistyring og god drift og forvaltning sparer mange kilowatt timer. Systemet brukes i hele landet, og gir store muligheter, avslutter de.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.