Det står mye arbeid bak den 350 kvm store blomsterenga som nå er laget ved Akershus festning. Enga ble laget av unger i forbindelse med Verdens Kuleste Dag på Akershus festning, lørdag 31. august. Her fikk barnefamiliene hjelpe til med å etablere enga og plante sin egen blomst som de fikk "adoptere" og følge opp.
Bidra til økt kunnskap om villblomster og blomsterenger
Initiativtakerne til prosjektet var ungdommene i Norsk Botanisk Forening. Prosjektet har til hensikt å øke folks kunnskap om blomsterenger og villblomster. Ungdommene ønsker slik å inspirere flere til å anlegge blomsterenger i hele landet, og deretter sikre egnede arealer til slåttemarksplanter og pollinerende insekter.
- Vi er kjempeglade for å få muligheten til å etablere blomstereng på Akershus festning, og få lov å samarbeide med Forsvarsbygg og Festningsforvalteren om dette. Dette er en ypperlig mulighet til å spre informasjon om villblomster og blomsterenger, sier Honorata Gajda i Norsk Botanisk Forening.
I skråningen nedenfor Hjemmefrontmuseet
Den nye blomsterenga er laget i skråningen på nedsiden av Hjemmefrontmuséet på vei opp mot Akershus slott. Det fantes fra før en eng på arealet, men gresset hadde blitt meget dominerende. Jorda var imidlertid godt egnet: arealet har ikke vært gjødslet og det var skrinn jord - slik blomster på slåtteengene liker. Arealet ble slått og en del gresstuer o.l. ble fjernet på arealet, før selve anleggingen av enga begynte.
Frø fra Oslo-området samlet inn av frivillige
Enga fikk en kick-start av blomstene plantet ut av barna under Verdens Kuleste Dag. Ut over dette er enga sådd med frø. Blomsterfrøene som er frørikt høy fra slåttemarker i Oslo-området og har blitt samlet inn av Norsk botanisk forening i løpet av sommeren og slåttesesongen. Vi finner frø fra Ola Narr på Tøyen, Nordmarkaplassene og slåttemarka i Botanisk Hage, i tillegg øyene i Oslofjorden.
Totalt ble det samlet inn 17 sekker med frørikt høy. Det ble i tillegg plantet ut 300 pluggplanter av artene rødknapp, blåknapp, bergmynte/oregano, karve og engtjæreblom (60 pluggplanter av hver art). Dette er planter med frømateriell fra Oslo som har blitt dyrket opp i forbindelse med Bymiljøetaten sitt prosjekt «Spirende Oslo».
Enorm blomstring på våre arenaer over hele landet
- I sommer har det vært en enorm blomstring på våre etablissementer rundt om i landet, i sær på våre festninger, men også mange andre arenaer. Vi er glade for å se at skjøtselen har blitt utført slik at blomstene kommer insektene til gode! sier seniorrådgiver Gry Støvind Hoell.