Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fylkesmann med "grønne fingre" i skytefeltet

Forsvarsbyggs tilbakeføring av Hjerkinn skytefelt fortsetter. Torsdag 4. september plantet Fylkesmannen i Oppland, Kristin Hille Valla, noen av tilsammen 25 000 vierplanter på den tidligere militære testsletta i skytefeltet, HFK-sletta.

- Det er en viktig milepæl i det som er norgeshistoriens største naturrestaurering, når Fylkesmannen i Oppland i dag planter noen av disse stiklingene. Vi er glade og stolte av at Kristin Hille Valla ønsket å gjøre dette, uttaler prosjektsjef Odd Erik Martinsen i Forsvarsbygg.

- Hun har hele tiden hatt et stort engasjement for prosjektet og vært til avgjørende støtte for oss.

Fylkesmannen i Oppland arbeider for tida med verneplanen for området. De samarbeider nært med Forsvarsbygg i arbeidet med å gi det mer enn 85-årige gamle skytefeltet tilbake til naturen.

Miljøekspertise
- Norsk institutt for naturforskning (NINA), Tromøy planteskole i Arendal og Mjøsen Skog har også vært sentrale partnere for å få dette til. Det vi i dag markerer har aldri blitt gjort før i en slik skala i Norge, forteller Martinsen videre:

De 25 000 vierplantene, basert på stiklinger fra Hjerkinn, har blitt dyrket opp i veksthus i Arendal. I tillegg er tre tonn med frø av den lokale grasarten sauesvingel dyrket opp. Det blir brukt til revegetering på store «sårflater» etter Forsvarets anlegg i skytefeltet. Veger og installasjoner fjernes også.

- Hele området skal tilbake til naturen, sier han. 

- Tanken er at Forsvarsbygg skal hjelpe naturen på veg ettersom man langt fra får dekket hele den 240 dekar store testsletta med vierplanter. I mange år vil jord og stein være dominerende i området. Man kan se det slik at vi må starte den naturlige utviklingen på nytt, med det samme utgangspunktet som var etter siste istid, for 10 000 år siden. Men gjennom disse «øyene» av vegetasjon vil vi forhåpentligvis binde jorda og fange frø slik at vegetasjon ellers i området vil komme raskere og vokse bedre, sier han. Så vil naturen, sakte men sikkert, år etter år, «ta over» området igjen, til sletta en dag igjen er grønn.

Martinsen trekker frem det gode samarbeidet med Fylkesmannen, og berømmer samtidig det faglige samarbeidet med NINA som helt avgjørende for å finne gode miljøløsninger:

- Alt i alt er dette en «win-win» situasjon. Vi har funnet en løsning på hvordan Forsvarsbygg kan løse sitt oppdrag på Hjerkinn. Samtidig bygges kunnskap for fremtidens revegeterings- og miljøprosjekter, både i forsvarssektoren og samfunnet for øvrig.

 

Bildetekst:
Fra venstre Pål Skovli Henriksen (prosjektleder i Skifte eiendom), Kristin Hille Valla (Fylkesmannen i Oppland) og Odd Erik Martinsen (prosjektsjef i Forsvarsbygg)

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.