Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Hjerkinn-prosjektet som kunst

Forsvarsbyggs unike naturrestaureringsprosjekt på Dovrefjell har fra av starten vekket stor interesse. Nå er det også tema for samtidskunstneren Andreas Bennins «blikk» og fortolkning. Fra den 19.-27. mai kan du se utstillingen på Høymagasinet på Akershus festning.

Hans utstilling «Landscaping» er en del av 20 MA Exhibitions, Kunstakademiets avgangsutstilling hvor 20 individuelle utstillinger fra årets avgangsstudenter kan besøkes rundt omkring i Oslo. Arbeidene i «Landscaping» er en del av Bennins pågående prosjekt «A Nation Restored» som har utgangspunkt i Forsvarsbyggs prosjekt på Dovre.

Utstilling kan beskues gratis i hele perioden fra klokken 12-18.

Film og gjenstander

Uten å røpe for mye består utstillingen til Andreas Bennin av to hovedelementer; en film på et stort lerret og et skrivebord/arbeidsbenk. Og den har både abstrakte og konkrete elementer i seg.

Kunstakademiets avgangsutstilling er forøvrig en av Norges mest populære og mest besøkte kunstutstillinger, kun slått av «Høstutstillingen».

- At vårt prosjekt er tema for en av årets utstillinger er noe vi er veldig stolte av, og vi oppfordrer alle som har mulighet til å ta turen innom Høymagasinet, uttaler prosjektleder Odd- Erik Martinsen. Bennin har i sitt arbeid vært i tett dialog med Forsvarsbygg.

-Det har vært en flott opplevelse å kunne jobbe med dette prosjektet i så majestetisk natur med så tydelige spor etter tidligere militær aktivitet, oppsummerer Bennin etter sitt arbeid på Hjerkinn.

- Dette er mitt blikk på prosjektet. I tillegg er det helt spesielt å holde utstillingen her på Akershus festning, med de militære og historiske bygningene som en integrert del av arbeidene, sier han.

Abstrakt og konkret

Bennin, som før kunstkarrieren jobbet blant annet som manusforfatter og regissør, er opptatt av visuelle uttrykk og hvordan samtiden «konstruerer» den virkelighet man ønsker. I denne sammenheng at storsamfunnet skal «gjenskape natur» på Hjerkinn.

Han åpner for refleksjon omkring hvorvidt sporene i skytefeltet på Dovrefjell er en del av vår kulturelle identitet og historie og dermed burde bevares.

Er de kulturelle spor som sier noe om hvem vi er og hvor vi har vært?

– Ta for eksempel prøve- og forsøkssletta, HFK-sletta. Nå som den ikke lenger oppfyller sin tidligere funksjon, er den i realiteten en skulptur, et fysisk spor som sier noe om nasjonal identitet, utdyper han.

– Hvordan vi håndterer sporene i landskapet er egentlig historieskrivning, avslutter han.

Fra den 19.-27. mai kan du selv iakta kunsten og gjøre deg dine egne tanker.

Katalog om årets utstilling og Andreas Bennin finner du her

www.andreasbennin.com

 

Foto: Vegard Kleven og Trond Enemo

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.