– Store deler av Grisungdalen er nå ryddet for eksplosiver og vi har hatt en god og effektiv barmarksesong, uttaler en fornøyd prosjektleder, Odd-Erik Martinsen. Han utdyper: Grisungdalen var en av de mest brukte områdene i skytefeltet hva angår tidligere militær øvingsaktivitet. Det ble derfor, som forventet, gjort mange funn i dette området.
Samarbeid
Også i år har Forsvarsbygg hatt et godt samarbeid med Forsvaret, og til sammen 627 soldater med tilhørende følgebefal og eksplosiveksperter, har på oppdrag av Forsvarsbygg ryddet til sammen 21,8 kvadratkilometer i løpet av de seks ukene som det er ryddet med manngard i feltet i 2010.
– Det er et veldig bra resultat og samarbeidet med Forsvaret er viktig for oss. Soldatene har gjort en formidabel innsats, ofte under svært krevende forhold, utdyper Martinsen. I tillegg skryter Martinsen av alle de andre involvert i prosjektet:
- Alle, fra sanitetspersonell, helikopterpilot, lastebilsjåfører til egne ansatte i Forsvarsbygg nedlegger mye arbeid for at vi skal lykkes med dette unike prosjektet, forteller han.
I tillegg har det blitt søkt med eksplosivhund på den gamle panservernrakettbanen. De spesialtrente hundene fant 6 M72 panservernraketter totalt på dette området som utgjorde 0,6 kvadratkilometer, og de er nå ferdige med sitt oppdrag så langt. For øvrig: Anleggsarbeidet med å fjerne og revegetere kavalerianlegget på Haukberget fortsetter så lenge som mulig utover høsten frem til snø og kulde gjør at man må avslutte årets arbeider.
– I år har det tidlige snøfallet gitt oss noen ekstra utfordringer, men vi kom allikevel godt i mål, sier Martinsen.
Foto: Geir Olav Slåen |
Hva er ryddet?
Nærmere 650 blindgjengere ble identifisert og destruert i løpet av årets ryddesesong. Av disse var 332 over 20 millimeter kaliber, mens 314 var under 19 millimeter kaliber. I tillegg er det fjernet over 41 tonn med metallrester, 15 kubikk med treavfall og 11 kubikk med annet avfall.
Kart: Per Gunnar Ulveseth |
For kart i større format, klikk her.
Stor interesse
Hjerkinn-prosjektet er hyppig omtalt i både lokale, regionale og nasjonale medier. Nytt av året er dessuten at prosjektet er omtalt som en del av Norsk Skogmuseum på Elverum sin nye permanente utstilling "TRÅKK i mangfoldig natur", som tar for seg menneskers spor i naturen og hvordan disse kan fjernes.
Tekst: Trond Enemo