Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Forsvarsbyggs firbeinte

På Forsvarets hundeskole på Hauerseter i Akershus er fire hundeførere og syv hunder i hardtrening. I løpet av våren skal de opp til eksamen før de tar fatt på sitt oppdrag til sommeren: Søk etter bomblets i tilknytning til HFK-sletta i Hjerkinn skytefelt, som en del av Forsvarsbyggs historiske naturrestaureringsprosjekt.

- Som hundefører siden ungdomstida selv, så må jeg innrømme at dette er et utrolig artig prosjekt å være med på. I tillegg tilfører prosjektet en unik kompetanse til både Forsvarsbygg og Forsvaret, uttaler Frode Nyhagen i Forsvarsbygg. Han har til daglig sitt arbeid på Hjerkinn, er hundeentusiast og sertifisert lavinehundfører. Nyhagen vil ha ansvar for daglig oppfølging av hundesøket, som etter planen igangsettes fra juni. Nå deltar han på det fire ukers intensivkurset, hvor både teori og praktisk opplæring står på dagsorden.

Image "11740_1.jpg" without description

SØK: Frode Nyhagen og hans firbeinte partner i full trening

For hundene vil opplæringen fortsette helt frem til de blir transportert til sin nye arbeidsplass senere i år.

- Det er lange dager, med ekstremt mye terping og hvor et av målene er å utdanne ekvipasjer (hundefører + hund) som holder høyt faglig nivå, jobber godt med sine førere og er motivert for jobben. Dette sier veileder og prosjektleder Forsvarets hundeskole (FHSK), kaptein Vegar Falsten. Han sammenligner hundene med toppidrettsutøvere som skal kunne markere 99% av høyeksplosive bomblets, men ignorere alt annet. Øvrige blindgjengere og søppel ryddes av den ordinære manngarden etter at hundene er ferdige. Og dette skal hundene gjøre hver dag, i mange timer, over flere uker. 45 minutter søk, etterfulgt av 45 minutter hvile. Det krever bokstavelig talt sin mann, eller i dette tilfellet fem praktfulle belgiske fårehunder, en Springer Spaniel og en ”veteran” Schæfer med fartstid fra Afghanistan. Hundene gikk igjennom en knivskarp utvelgelsesprosess før de slapp igjennom ”nåløyet” med å bli eksplosivhunder spesielt opptrent for å finne bomblets i et skytefelt på fjellet.

– Dette er unikt, både for Forsvarsbygg og Forsvarets hundeskole, utdyper Falsten og Nyhagen.

Image "11740_2.jpg" without description

Fra venstre: Senior hundefører Håkon Ovland (FHSK), veileder og prosjektleder FHSK Vegard Falsten og militær delprosjektleder Ole Petter Gundersen (Forsvarsbygg)

Lang erfaring
I tillegg til Nyhagen, vil hundeførerne være grenaderen Andreas Stein, med erfaring som hundepatruljefører ved grensevakta (GSV) mot Russland, grenader Philip Johannessen med sivil hundeskolebakgrunn og tidligere røkter ved hundeskolens kennel. Og ikke minst Håkon Ovland med det som av Nyhagen beskrives som ”eventyrlig” erfaring, blant annet 7 års arbeid med minehunder for Norsk Folkehjelp i blant annet Bosnia og Afghanistan. Ovland vil være senior hundefører i gruppa, mens Nyhagen er kontaktpunktet opp mot Forsvarsbyggs øvrige prosjektorganisasjon.

Image "11740_3.jpg" without description

HUNDEFØRERNE: Fra venstre: Frode Nyhagen (Forsvarsbygg), Philip Johannessen (FHSK) og Andreas Stein (FHSK)

– Hjerkinn-prosjektet til Forsvarsbygg er allerede preget av innovasjon og nytenkning. Dette er nok et spennende tiltak i den sammenheng, sier Nyhagen.

Image "11740_9.jpg" without description

KONSENTRERT: Sjarmerende fremtidig eksplosivekspert avventer tillatelse til å leke etter vellykket markering

Trening og knytte bånd
Opplæring av hundeførerne og hundene pågår i flere trinn: Trinn 1 er rett og slett å lære hundene å bruke sitt viktigste arbeidsredskap; nemlig søk med snuta. Trinn 2 er å lære hundene å søke ned i bakken, enten ved hjelp av en innendørs matte hvor man kan skjule objekter og senere i en innendørs sandkasse. I tillegg lærer man søk i bil, rom og så videre for å gi hundene variasjon og stadig nye utfordringer å forholde seg til. På trinn 3 begynner man spesialiseringen ved det som kalles ”stoffkunnskap”, rett og slett at hundene skal lære å kjenne igjen og lukte det de helt konkret skal lete etter i feltet. På fagspråket kalles dette å danne ”luktbilder”. Som en del av alle disse trinnene påpeker Falsten at motivasjon, miljøtrening og ikke minst hundenes evne til å foreta korrekt sittmarkering er ekstremt viktig. Hundene skal av naturlige årsaker opplæres til aldri å berøre objektene, kun markere treff, slik at eksplosivene trygt kan fjernes av Forsvarets eksplosiveksperter.

- Og ikke minst så er det viktig å bli godt kjent med hundene, knytte bånd slik at både hund og fører stoler 100% på hverandre. Derfor er det mye lek innimellom alt alvoret. Jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet på Hjerkinn, Forsvaret er helproffe på dette og vi blir godt forberedt, avslutter en entusiastisk Nyhagen.

Image "11740_4.jpg" without description

BELØNNING: Å få leke med "kongen" er oppmuntring og populær belønning etter korrekt markering


Tekst og foto: Trond Enemo

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.