Undersøkelsene gjøres som ledd i Fylkesmannens pålegg av 2008. NINA er i den sammenheng leid inn av Forsvarsbygg som ekstern faglig ansvarlig for opplegget.
Resultatene er oppsummert i minirapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) forfattet av forsker Jon Museth. Rapporten er tilgjengelig for allmennheten.
Basert på denne faglige rapporten er Forsvarsbygg styrket i troen på at OVAS-anlegget ikke vil ha negativ virkning på fiskebestandene i elva.
Foreløpige konklusjoner er at flaskehalsen for fiskeproduksjon i Rena elv er mangel på egnede oppvekstområder for ungfisk. Reduksjonen av gyteareal som følge av OVAS-anlegget vil derfor trolig ikke føre til redusert fiskeproduksjon i elva. Det er fortsatt store gytearealer i elva.
Hovedfunn
Minirapporten som nå foreligger oppsummerer resultater og erfaringer fra to år med undersøkelser. Det konkluderes ikke vedrørende de langsiktige effektene av OVAS-anlegget. Rapporten peker allikevel på følgende hovedfunn:
• Ungfisk av både harr og ørret er påvist i OVAS-området både i 2008 og 2009. Det var en økning i tettheten av harrunger og en reduksjon i tettheten av ørretunger fra 2008 til 2009
• Nedgangen i fanget ørret ved båtelfiske fra 2008 til 2009 skyldes sannsynligvis varierende årsklassestyrke og ikke etableringen av OVAS-anlegget
• Årsaken til den lave tettheten av gytegroper for ørret i OVAS-området vil følges nøye kommende år. Ifølge NINA er det i dag vanskelig å forklare årsak
• Gyteaktiviteten for harr er god og økte fra 2008 til 2009
• Erfaringene med forskingsmetoden "båtelfiske" er svært gode. NINAs oppdrag i Rena elv har vært avgjørende for utvikling og utprøving av metodikken i Norge. Som følge av dette er metoden brukt i andre vassdrag med gode resultater.
Tekst: Trond Enemo