Som et ledd i Forsvarets satsning på økt kvinneandel i Forsvaret, har Forsvarsbygg renovert og bygget sanitæranleggene om til kjønnsnøytral standard.
Kjønnsnøytral standard innebærer at man i hvert av byggene har etablert en unisex toalettdel, samt separat herre- og damegarderobe med dusjfasiliteter. De nå renoverte byggene på cirka.100 kvadratmeter hver er henholdsvis 20 og 30 år gamle og var preget av kraftig bruksslitasje og enkel standard. Prosjektet har resultert i et totalrenovert bygg, og ett nybygg.
Det er veldig bra at forsvarsanleggene blir tilrettelagt for jenter. |
Først av flere tilpasningsprosjekter
Økt rekruttering av kvinner til Forsvaret er et satsningsområde fra regjeringen (St.meld 36).
– Prosjektet er en del av et landsomfattende prosjekt der Forsvarsbygg tilpasser Forsvarets bygg og anlegg for økt kvinneandel, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Bjarte Nesse. Prosjektet som overleveres på Ulven i dag har en kostnadsramme på cirka 10 millioner kroner, og er det første som er ferdigstilt i det landsomfattende prosjektet. På landsbasis er kostnadsrammen på cirka 80 millioner kroner for tilsvarende prosjekter.
I høljende regn ble de nye sanitæranleggene på Ulven leir høytidelig åpnet. |
Gjør Forsvaret mer attraktivt
– Det er veldig bra at forsvarsanleggene blir tilrettelagt for kvinner. Dette bidrar til at Forsvaret blir mer attraktivt for kvinner. At flere jenter kommer inn i Forsvaret, vil gjøre at Forsvaret blir mer populært blant ungdom, og gi bedre resultater i Forsvaret og for samfunnet for øvrig, sa områdetillitsvalgt (OTV) ved Haakonsvern orlogsstasjon Kaja Kristoffersen i sin tale under overleveringen.
Fra venstre: Christian Fossdal, avdelingsleder utleieservice i Forsvarsbygg, Åsmund Andersen, Kommandør, sjef ved Haakonsvern orlogsstasjon og Bjarte Nesse, prosjektleder i Forsvarsbygg |
Svært mange brukere
– Disse byggene benyttes av svært mange i forbindelse med feltøvelser, og investering i disse byggene vil ha høy personellmessig effekt, sier Kommandør og sjef ved Haakonsvern orlogsstasjon, Åsmund Andersen.
Ulven leir nyttes i forbindelse med skyteøvelser, feltøvinger og feltrelaterte kurs for avdelingene i regionen – spesielt nevnes HV09s utdanningsvirksomhet. Ulven leir er også en arena for Landsskytterstevnet. I 2006 var det cirka 20 000 forlegningsdøgn ved Ulven leir, hvorav cirka 3 000 i telt.
– Med ferdigstillelsen av byggene har Ulven leir i vesentlig grad fått oppgradert sanitærfasilitetene, øket bruksvennligheten og på en enkel måte tilrettelagt for ytterligere økning av kvinneandelen i Forsvaret, sier prosjektsjef i Forsvarsbygg Bjørn Tore Rognstad.
Forsvarsbygg planlegger nå også tilsvarende prosjekter på Brandset og Mjølfjell.
Tekst og foto: Åsmund V Sjursen