Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Handlanger fikk hilsen fra 1977

I 1977 jobbet en 17 år gammel handlanger med rehabilitering av murene på Akershus festning. I sommer dukket det opp en hilsen fra fortida inne i murene, og handlanger Tom Sandmo fra Lena fikk en påminnelse om sin tidlige yrkeskarriere.

I murene på Prins Carls bastion fra 1648 fant dagens murere en innemurt akevittflaske med hilsninger fra murerne som i juni 1977 drev vedlikeholdsarbeid. Der fortelles det litt om det murerne opplevde rundt seg på festningen på den tida. I tillegg er hele arbeidslaget navngitt, og en av de fire er handlangeren fra Toten. I brevet i flaska omtales han som Tom Sandbo fra Lena på Toten. Forsvarsbygg har prøvd å spore opp yngstemann fra den gangen, men uten å lykkes.

Les mer om flaskepostfunnet her

Flere flasker
Totens Blad finner imidlertid fram til vaktmester Tom Sandmo, 50 år og bosatt på Lena.

- Joda, det var nok meg. Jeg jobbet vel der fra rundt 1976 til 1980. At de finner ei flaske med brev inni muren, er ikke så rart. For der er det murt inn flere flasker, forteller Sandmo.

Han forteller om en arbeidskollega som likte å finne på litt ekstra. Han het Aksel Rotnesholte og var fra Nannestad.

- Han likte å skrive slike små brev, og hadde mye arbeid med det. Det ble gjort nøye. Han hadde til og med sitt eget segl, forteller Sandmo.

Rotnesholte pleide å notere litt om det som arbeiderne så rundt seg og samfunnet generelt.

- Det finnes nok flere flasker med lapper der han har skrevet om timelønna vår, sier Lena-mannen, og legger til at det ikke var manko på tomflasker.

De gamle håndverkerne var glade i en dram, og tok seg gjerne noen støyter i løpet av arbeidsdagen.

Betraktninger
Og ganske riktig, det er samfunnsbetraktninger i brevet som ble funnet i sommer, her et lite utdrag:

Gatebillede: Biler og atter biler. Turister, tysk- og engelsktalende.
Tidsbillede: Lokale kriger, terror, kidnapping. Tiltagende gangstervelde.
Narkotisert ungdom. Prostitusjon (12 til 14 år). Forsimpling av sproget.
Ingen seksuelle hemninger. Samleie finner sted innen synsvidde.
Fredsforhandlinger som ikke fører til noe som helst.

- Vi drev med reparasjoner og vi syrevasket murene, de ble så skitne på grunn av all eksosen. Når vi sto på stillasene, hendte det mer enn én gang at vi så rett ned på at prostituerte betjente kunder. De tenkte vel ikke på at det sto folk over dem, forteller Sandmo.

Det var mye tungt arbeid, mørtelen ble båret opp i bøtter. Som vaktmester på en moderne skole bruker Sandmo nå mye av dagen ved dataskjermen for at alt teknisk skal fungere. Arbeidsdagen har endret seg på 32 år.

Lagt inn igjen
Han fortsatte ikke som murer, men jobbet på verkstedet i samme firma, Soliditas, i noen år. Sandmo synes det er artig at det dukker opp en «flaskepost» fra 70-tallet.

- Det føles ikke så lenge siden, men det er gått over 30 år, ler han.

- Det er sikkert ikke så mange igjen av arbeidsgjengen fra den gang. Han som var arbeidsleder var rundt 70 år den gangen, husker jeg.

30. juni i år ble brevet fra 1977 igjen murt inn i festningsmuren på Akershus, sammen med to nye brev fra henholdsvis byggeleder og entreprenør. I brevene ble det redegjort for arbeidet som gjøres i 2009. Det ble også lagt ved referater fra byggemøter, og dagens utgave av Aftenposten.

Handlanger Sandmo har fått en kopi av brevet fra 1977, og sier det skal i glass og ramme.

Image "11658_1.jpg" without description

Tom Sandmo fra Lena fikk et uventet tilbakeblikk til den gang han var 17 år og handlanger på festningsmurene på Akershus. Dette brevet ble funnet i en «flaskepost» inne i muren i sommer.

Tekst og foto er gjengitt med tillatelse fra Jon Olav Andersen, Totens blad.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.