Høyesteretts kjæremålsutvalg har avvist en anke fra fire firmaer – tre av dem fra Troms – som hadde gått til sak mot Forsvarsbygg. Anken ble avvist fordi den klart ikke kunne føre fram.
Søksmålet mot Forsvarsbygg gjaldt tildeling av en prosjekteringskontrakt i begynnelsen av 2002 der de fire firmaene gikk sammen i en gruppe og leverte et felles tilbud. Saksøkernes tilbud var lavest i pris, men ble ikke valgt. Forsvarsbygg begrunnet sitt valg blant annet med at gruppen ikke hadde dokumentert tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre oppdraget med en stram tidsplan og påregnelige tilleggsarbeider. De fire firmaene gikk til felles rettssak mot Forsvarsbygg, og krevde en erstatning på mer en million kroner. I Senja tingrett ble de tilkjent en erstatning på om lag 90 000 kroner, men anket avgjørelsen til Hålogaland lagmannsrett.
I dommen fra lagmannsretten høsten 2004 ble det slått fast at Forsvarsbygg kunne legge vesentlig vekt på kompetanse og kapasitet i valget mellom konkurrerende tilbud, uten at det var brudd på loven om offentlige anskaffelser. Fagdommerne var også enstemmige i at det var full adgang til å vurdere tilbydernes kompetanse og kapasitet på nytt i forhold til et enkelt prosjekt, selv om begge deler tidligere var generelt bedømt gjennom en prekvalifiseringsprosess.
I Hålogaland lagmannsrett tapte saksøkerne på alle punkter og ble også dømt til å dekke saksomkostninger for Forsvarsbygg. Dommen ble anket til Høyesterett, men Høyesteretts kjæremålsutvalg har altså avvist anken og dommen er dermed rettskraftig.
– Dette er en prinsipielt viktig avklaring fra domstolene som presiserer hvilke vurderinger en offentlig innkjøper har lov til å foreta før det inngås kontrakt, sier prosjektdirektør Espen Robertsen i Forsvarsbygg Utvikling indre Troms som var ansvarlig for anskaffelsen.
Kontakt: Prosjektdirektør Espen Robertsen, 97 17 43 75
Tekst: Terje Bartholsen