Dybingen er en av de siste forsvarseiendommene i Kristiansand under vår forvaltning. Her vil det nå bli tilrettelagt for at allmennheten skal få tilgang til det fine friluftsområdet som er på øya.
Kristiansand kommune ved varaordfører Jørgen Kristianssen takker Forsvaret og Miljødirektoratet for godt samarbeid av øya. Kommunen har siden år 2000 hatt en bruksavtale med Forsvaret om bruk av Dybingen som friluftsområde. Øya er bynær med fine forhold for rekreasjon og med kommunalt eie vil det legges videre planer for Dybingens muligheter og utvikling som friområde. Med Dybingen i porteføljen har nå Kristiansand kommune totalt om lag 45 000 dekar med friområder i byen.
Forsvaret fikk skryt fra kommunen for å ha tatt vare på arealene på en god møte fram til de nå er i kommunalt eie.
– Jeg synes det er fint å markere at Forsvaret nå har overdratt de fleste områder i Kristiansand til kommunen som friområder. Vi har samarbeidet godt med kommunen og Miljødirektoratet hele tiden. Med dette nærmer det seg slutten på vår forvaltning av naturområder i dette området, sier vår prosjektleder Trond Nordby.
Forsvaret har vært en stor eiendomsbesitter i Kristiansand. Flekkerøy, Østre Randøy, Marviga, Odderøya og Jegersberg / Skråstadhei er områder hvor det har vært stor militær øvingsaktivitet over lang tid. Endringer i forsvarsstrukturen har gitt andre behov for arealer, og da kan disse områdene overdras til offentlig eie og bli gode friluftsområder for allmennheten. Dybingen er en av de siste.
Dybingen ligger mellom Odderøya og Bragdøya i Kristiansandsfjorden i innseilingen til Kristiansand. Det har vært kanonbatterier her, det første ble anlagt i 1687, for å forsvare vestre havn. I 1848 ble det anlagt to nye batterier. Disse batteriene ble nedlagt i 1872. I 1944 anla det tyske luftforsvaret fire luftvernsstillinger på høyden sør på Dybingen, formålet var å forsvare den viktige konvoihavna i Kristiansand mot flyangrep.