– Sikkerhetssonen er til for publikums sikkerhet, og vi ber om at alle respekterer ferdselsforbudet slik at arbeidene kan bli utført på en sikker og forsvarlig måte, sier prosjektleder Harry Hellebust i Forsvarsbygg.
Ikke tilfeldig
Sikkerhetssonen er ikke et resultat av et tilfeldig slag med passeren, men basert på samfunnsmessig akseptable risikokriterier.
– Vi har kartlagt de ammunisjonstypene som er blitt benyttet i området, og tatt utgangspunkt i den farligste, som også er den det er benyttet mest av. På bakgrunn av dette har vi gått inn i regelverket for å fastsette riktig sikkerhetsavstand, sier Hellebust.
Det er forholdet mellom mengden sprengstoff og ståltykkelse som avgjør hvordan splinter dannes ved en detonasjon.
– Gravearbeidene påfører eventuelle blindgjengere store belastninger, noe som gjør at de kan detonere. Dersom dette skjer, vil splinter fra granaten slynges ut i alle retninger i en halvkuleform. Noen splinter vil fanges opp av terrenget, mens andre flyr høyt og vil kunne treffe bakken med skrå vinkel. Terrenget gir derfor ikke tilstrekkelig beskyttelse mot disse. Avstand er derfor den eneste måten å beskytte seg på, sier Hellebust.
Ferdig 4. juli
I ryddearbeidet brukes fjernstyrte anleggsmaskiner. Dersom noen beveger seg innenfor sikkerhetssonen må alt arbeid stanses. Dette fører til forsinkelser og økte kostnader.
– Vårt mål er å levere området tilbake til byens befolkning 4. juli. Vi har forståelse for at noen synes det er lenge å vente, men ber om at ferdselsforbudet respekteres slik at ingen blir skadet og vi får gjort jobben vår, sier Harry Hellebust.