Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Nå flyr Luftforsvaret og redningshelikoptertjenesten fra ny base i Florø

Forsvarsbygg startet arbeidet med et nytt basebygg, samt rehabilitering av det gamle, i desember 2020. I september i fjor var jobben gjort. Tidligere denne måneden markerte man at Luftforsvaret igjen flyr fra basen

Inntil de nye redningshelikoptrene var på plass var det CHC Helikopter Service AS (CHC) som hadde hatt operatøransvaret, og som nå ble behørig takket for innsatsen. Nå er det Luftforsvarets nye  SAAR Queen som er på vakt. På markeringen var blant annet sjef Luftforsvaret, lokal ordfører og Forsvarsbygg tilstede.

 

Fortjener gode og funksjonelle baser

 

- Det var en verdig og fin markering. Dette er et samfunnsmessig viktig prosjekt, alle har et forhold til redningshelikoptertjenesten. De står på vakt for oss alle, døgnet rundt og året rundt, uttaler totalprosjektleder Svein Rune Skauge i Forsvarsbygg.

 

Skauge utdyper:

 

- Redningshelikoptertjenesten og Luftforsvaret gjør en kjempeinnsats for oss alle. Over hele landet. For kunne operere effektivt behøver de gode og funksjonelle baser, og det er vår jobb å få disse på plass, sier han.

 

Bygger og drifter byggene

 

Forsvarsbygg planlegger, bygger og drifter basene for Redningshelikoptertjenesten, på oppdrag av Justis- og beredskapsdepartementet. Prosjektet kalles NAWSARH, en forkortelse for Norwegian All Weather Search and Rescue Helicopter.

 

Viktig samfunnsmål

 

Prosjektet er dermed en del av Forsvarsbyggs samfunnsoppdrag. Forsvarsbygg er en beredskapsorganisasjon, og som støtter Forsvaret i fred, krise og krig.

 

Store investeringer over hele landet

 

Nye, moderne redningshelikoptre leveres til redningstjenesten. I den forbindelse tilrettelegger Forsvarsbygg eiendom, bygg og anlegg for helikoptrene og deres mannskaper på til sammen seks baser i Norge, nærmere bestemt Rygge, Sola, Florø, Ørland, Bodø og Banak.

 

-Jeg vil fremheve prosjektgruppen i NAWSARH  som nå har jobbet tett sammen i mange år. Det som leveres og et felles ønske om å få til dette sammen har vært unikt. Langbeintheten og viljen til å reise rundt i hele landet har vært krevende og blitt løst på en fantastisk måte. Prosjektene har blitt levert på tid, kvalitet og en kostnad på ca p40 i alle prosjektene, forteller prosjektsjef Bjørn Tore Rognstad.

 

Operativ drift i byggeperioden sikret gjennom godt samarbeid

 

I Florø har Forsvarsbygg oppført en helt ny verksteddokk, og rehabilitert det tidligere tilstedevaktbygget. Basen har plass til to helikoptre.

 

 -Vi skal også byggmessig drifte den nye basen som også inneholder kontorer, administrasjon og tilstedevakt, forklarer Skauge.

 

Beredskap og hvile

 

- Dette er et sted for beredskap, operativ kraft, hvile for personellet og vedlikehold av helikoptre avslutter Skauge.

 

De nye basene på Ørland, Sola, Rygge og Banak flystasjoner er allerede oppført og tatt i bruk. På Sola er det i tillegg også bygd et ledelsesbygg for 330 Skvadronen. Dette er også et anlegg for trening og sertifisering av Luftforsvarets personell på nye helikoptrene. Tilsammen er det sålangt omsatt for cirka 1, 4 milliarder kroner i bygg- og anlegg for de nye helikoptrene.​

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.