Forsvarsbygg tester ut et mobilt hybridanlegg med småskala vertikale vindturbiner i samspill med solceller og energilagring på Ørland flystasjon. Målet er å gi Forsvaret bedre forståelse hvordan de i nær fremtid kan oppnå større grad av forsyningssikkerhet av fornybar strøm.
—Forsvaret er en kraftkrevende aktør der strømnettet i lokale områder blir betydelig belastet. Forsvarsbygg ønsker å bidra til å redusere denne belastningen uten å øke klimaavtrykket. En hybridkraftløsning vil være et viktig skritt mot en mer bærekraftig og fleksibel energiforsyning for Forsvaret. En slik løsning vil kunne gi en betydelig miljøgevinst året rundt ved å redusere bruken av dieselgeneratorer. I tillegg vil det gi økt forsyningssikkerhet ved bortfall eller fravær av nettstrøm, sier Magnus Sparrevik, leder miljø og bærekraft i Forsvarsbygg.
Forskningsprosjektet har en størrelse på totalt 15,5 millioner. Av dette er 4,3 millioner kroner innvilget støtte fra Enovas program Fleksibilitet i energisystemet. Prosjektet startet opp i juni i år og vil pågå ut juni 2026. Norhybrid Renewables AS og IFE er partnere i forskningsprosjektet.
Innovativ løsning testes ut
Konvensjonell vindkraft har tidligere vært umulig å kombinere med militær
virksomhet på grunn av operative begrensninger. Det har derfor ikke vært mulig å utnytte mulighetene som ligger i å kombinere sol og vind for lokal kraftproduksjon tidligere.
—Med en innovativ løsning med småskala vertikale vindturbiner med batteribank håper vi dette nå er historie, sier Sparrevik.
En sentral del av prosjektet vil være å teste hvordan hybridanlegget fungerer i et arktisk klima og hvordan det påvirker mobilsystemer og kommunikasjonen til forsvar, rednings- og polititjenester.
Daglig leder i Norhybrid Renewables AS, Carl Ivar Holmen, er entusiastisk til prosjektet.
—Vi er stolte av å bli valgt av Forsvarsbygg til å delta som teknologileverandør i dette prosjektet. Vi gleder oss til å utvikle mobile løsninger for våre hybride kraftverk for å kunne gi forsyningssikkerhet av fornybar kraft under krevende forhold.
Økt selvforsyning gir økt beredskap
Teknologien som testes ut møter Forsvarets strenge krav til mobilitet og robusthet. At hybridanlegget er mobilt gjør det også mulig å raskt etablere fornybar strøm der behovet oppstår.
—På sikt håper vi at dette kan bidra til mer lokal og bærekraftig strømproduksjon og energilagring i militærinstallasjoner og i felt, slik at vi når målsetningene i forsvarssektorens klima- og miljøstrategi, sier Sparrevik.
Teknologien kan tilpasses ulike sektorer
Teknologien som testes ut på Ørland flystasjon kan på sikt også brukes av kommersielle aktører og bidra til økt sivil beredskap. Den kan også benyttes av internasjonale beredskapsorganisasjoner, som NATO og FN, eller i anleggsbransjen.
—Vi håper at forskningsprosjektet vil vise at hybridanlegg kan være et alternativ til dieselgeneratorer og nettstrøm, spesielt i nødsituasjoner eller avsidesliggende områder, sier Sparrevik.