Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Internasjonalt samarbeid om infrastruktur styrkes

Våre allierte har ikke med seg flyplasser, kaier eller forlegningstelt. Det må være klart når de kommer. 

Debattinnlegg av Direktør Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen opprinnelig publisert i Alltinget.  

Det internasjonale samarbeidet om infrastruktur, eiendom bygg og anlegg i forsvarssektoren styrkes

Godt samarbeid med allierte er et vesentlig element i det norske forsvarskonseptet. Vi skal først og fremst evne å forsvare oss selv. Vi skal også forberede et forsvar i tett samarbeid med NATO og med bilaterale partnere. Vi skal være forberedt på å bistå våre allierte hvis det blir nødvendig. Norges forsvar er basert på dette konseptet. For å være best mulig forberedt, investerer vi mye i planlegging, øving og trening sammen med allierte.

Men har du tenkt på dette: Når våre allierte kommer til Norge, for å øve og trene eller for en reell situasjon, vil de komme med 100 % personell og 80 % materiell, men de kommer med null infrastruktur og eiendom, bygg og anlegg (EBA). Infrastruktur og EBA er en vesentlig innsatsfaktor for å skape forsvarsevne, men våre allierte har ikke med seg flyplasser, kaier eller forlegningstelt. Det må være klart når de kommer.

Må være klart lang tid i forveien 

Dette utfordringen treffer alle land i alliansen. Godt alliert samarbeid, mottak og videre deployering av allierte styrker forutsetter at mottakerlandet er i stand til å tilby infrastruktur. Det gjelder kaier, flyplasser, veier, oppstillingsområder, mottaksområder for personell med mer. Det er en ganske stor og omfattende forberedelse. Den kan heller ikke begynne én måned før en øvelse. Vi kan ikke starte forberedelsene i det en sikkerhetssituasjon begynner å eskalere. Infrastruktur og EBA må være klart og forberedt lang tid i forveien, med betydelig mer kapasitet enn det vi har i dag.

Innen NATO er infrastruktur og EBA er et vesentlig planområde. NATO bistår medlemslandene med planlegging og kapasitet. NATO har et investeringsbudsjett for å gjøre investeringer som bygger felles forsvarsevne i medlemslandene. En altoverveiende andel av dette budsjettet går til infrastruktur. I Norge har vi mange tiltak som er helt eller delvis finansiert med NATO-midler, eller gjennom bilaterale avtaler.

NATO forventer imidlertid at Norge som medlemsland er i stand til å samarbeide med våre allierte om etablering og utvikling av infrastruktur. Det er ikke slik at hvert land bygger infrastruktur til seg selv, uten å tenke på helheten. Forsvarsplanlegging i regioner tar heller ikke særlig hensyn til landegrenser. Derfor er internasjonalt samarbeid en viktig del av oppdraget vårt også på dette området.

Nordisk-baltisk samarbeid

I Norge er det Forsvarsbygg som har ansvaret for EBA til forsvarssektoren. Vi har et utstrakt internasjonalt samarbeid på flere områder. Vi samarbeider med flere allierte om forskning og utvikling av ny kunnskap når det gjelder infrastruktur. Hvor mye tåler moderne fortifikasjon? Hva er gode konsepter for spredning av kapasiteter eller fasiliteter, samtidig som vi har effektiv produksjon? Norge er ganske langt fremme og en attraktiv forskningspartner innen dette feltet. I samarbeid med NTNU, andre etater og offentlige utdanningsinstitusjoner har vi forskningssamarbeid med en rekke amerikanske og europeiske institusjoner, og tar frem løsninger som andre land er interessert i.

I tillegg til arbeidet som foregår i NATO, har vi lenge hatt et nordisk/baltisk samarbeid på EBA-feltet, der Forsvarsbygg og tilsvarende etater i nordiske og baltiske land møtes. Dette samarbeidet har blitt ytterligere aktualisert etter Finlands og Sveriges inntreden i NATO. Jeg må samtidig si at jeg er imponert over det arbeidet som foregår i de baltiske landene. De skandinaviske landene og Finland er fortsatt storesøsken i det nordisk/baltiske samarbeidet, men vi har en del å lære av hvordan de mindre landene i samarbeidet bygger forsvarsevne. Den læringen får vi i den felles arenaen det nordisk/baltiske samarbeidet utgjør.

Nå er vi i en prosess med revisjon av våre operative planer. I den forbindelse er det internasjonale samarbeidet på dette området enda mer sentralt, og vi har trappet det ytterligere opp. Vi ser på mulighetene for å utvide samarbeidet med amerikanske enheter innen infrastruktur. Vi har nylig gått inn i et multi-nasjonalt samarbeid knyttet til etablering, drift og understøttelse av EBA i arktiske strøk. Vi styrker samarbeidet med Finland og Sverige ytterligere, og vi intensiverer vårt eget arbeid med FoU og innovasjon.

Norsk forsvarsevne skal styrkes betraktelig. Det gjør vi best sammen med våre allierte. Det gjelder også for infrastruktur.

Bilde: Bildet viser Akkasæter leir, som er en fleksibel, skalerbar leir bygget i Indre Troms for alliert mottak, øvelser og trening.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.