Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Hjerkinn skytefelt er tilbakeført til naturen, to statsråder markerte hendelsen

I dag ble avslutningen av norgeshistoriens største naturrestaurering markert i en seremoni på viewpoint SNØHETTA på Dovrefjell. Både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltok.

Som en del av den offisielle markeringen avduket statsrådene en ny steinhelle, den tyvende i rekken på vandringsveien opp til det vakre utkikkspunktet viewpoint SNØHETTA.

Derfra kunne de se rett inn i det som i over 80 år var Forsvarets viktigste skytefelt i Sør-Norge, men som nå er et verneområde innlemmet i nasjonalparken.

Forsvarsbygg har hatt oppdraget med å gjennomføre tilbakeføringen, i samarbeid med forsvaret og forsvarssektoren, miljøeksperter, entreprenører og myndigheter.

Statsrådene hilste forsamlingen og gratulerte med et historisk miljøløft
- Dette har vært historisk miljøprosjekt for hele forsvarssektoren. Vi har dratt i lag. 15 000 menn og kvinner i uniform har siden 2006 gått manngard i fjellet sammen med eksplosiveksperter, ryddet i all slags vær og føre, og gitt viktige bidrag for å løse oppdraget. Etter forsvarssektorens tilstedeværelse på Dovrefjell gjennom mange tiår er det på sin plass å si takk for lånet Dovrefjell, uttalte Forsvarsminister Bakke-Jensen i sin hilsen til forsamlingen. 

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) stemte i:
- Her er unike naturverdier sikret, vann og våtmarksområder er restaurert og villreinen har endelig fått tilbake sitt rike. Dette er god og håndfast miljøpolitikk i praksis.

Forsvarsbygg ved direktør Thorbjørn Thoresen var vertskap for markeringen, som i tillegg til statsrådene inkluderte Fylkesmannen i Innlandet, ordførerne i Dovre og Lesja kommuner og flere fra Forsvarets ledelse. 

Prosjektet har sikret praktfull fjellnatur for kommende generasjoner
- Vi er stolte over å ha gjennomført norgeshistoriens største og mest omfattende naturrestaurering. Vi har gått nye veier: Fjernstyrte anleggsmaskiner, spesialtrente skytefelthunder, tekniske søkeverktøy og utsetting av 47 000 vierplanter er gjennomført. GPS og digitale løsninger er brukt for å dokumentere oppryddingen. Vi har hatt et nært samarbeid med noen av Norges fremste miljøeksperter for å legge til rette for at naturen selv sakte, men sikkert tar over igjen det gamle skytefeltet.

Thoresen utdypte dette videre:
- Unike naturverdier i praktfull norsk fjellnatur er sikret for kommende generasjoner. Siden oppstarten i 2006 og frem til i dag er det totalt fjernet eller håndtert 550 tonn metall og nær 19 000 små og store blindgjengere. Hele området er eksplosivryddet flere ganger, og det er naturrestaurert ca 5 200 dekar.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.