Forsvarsbygg og vår samarbeidspartner Arkitektskap AS fikk hederlig omtale for de nye og innovative heis- og byggeløsningene på Akershus slott.
-Løsninger som sikrer likeverd og funksjonalitet for alle er viktig. Vi er derfor glade og stolte over at tilgjengelighetsprosjektet på Akershus slott har fått «Hederlig omtale» fra fagekspertisen i «Design og arkitektur Norge.» Det er en stor anerkjennelse til alle som har jobbet med prosjektet. Nå er det mulig for alle å besøke slottet, uttaler assisterende direktør Camilla Mathiesen i Forsvarsbygg.
Hun var tilstede på prisutdelingen sammen med seksjonssjef Eldar Brynjulfsen, prosjektsjef Jens Hugo Leiknes, prosjektleder Stig Ole Nordås og flere av forsvarsbyggerne som har vært en del av prosjektet, blant annet tidligere kulturminnerådgiver Marianne Kristin Brenna.
«Nye» Akershus slott ble åpnet i september 2021, og prosjektet har i etterkant mottatt mye positiv omtale og oppmerksomhet, og vært tema for flere fagartikler og innlegg på internasjonale arkitektkonferanser.
Akershus slott viktig for Forsvaret og viktig for Norge
Mathiesen er stolt av den jobben Forsvarsbygg har gjort:
-Våre folk har gjort en kjempeinnsats, og fortjener virkelig denne hederen. Jeg vil også takke samarbeidspartner Arkitektskap AS med arkitekt Christian Ebbesen for svært godt samarbeid, sier hun.
-Her har mange av våre prosjekt- og fagfolk, på tvers av seksjoner og fagmiljø, jobbet hardt og lenge. Akershus slott er jo Norges nasjonalarena med viktig militærhistorisk historie. Bygget brukes også som representasjonslokale for Regjeringen, og tusenvis av turister besøker slottet hvert eneste år. Denne nasjonalskatten fortjentes å være tilgjengelig for alle, understreker hun.
Integrerte og sømløste løsninger godkjent av Riksantikvaren
Leiknes forklarer hva som konkret er gjort:
-Vi har bedret tilgjengeligheten, samtidig som vi gjorde minst mulig inngrep i et viktig kulturminne. Forsvarsbyggs egne kulturminneeksperter har derfor spilt en viktig rolle, sier han videre. Riksantikvaren har godkjent løsningene.
Tilgjengeligheten er helt konkret utbedret gjennom to heiser, to løfteplattformer og en rampe. Disse løsningene gir trinnfri atkomst til fire av salene, til slottskirken og publikumsbutikken med billettutsalg, og til garderobe og toaletter.
Ved hovedinngangen i borggården er det bygget et nytt heistårn i forlengelsen av trappene, slik at alle besøkende kan bruke den samme inngangen. En annen innvendig heis bringer de besøkende opp til salene i slottet. Trinnfri, sømløs adkomst til både salene og til Slottskirken er sikret gjennom innovative, diskre løfteplattformer som er vakkert integrert i bygget.
Samarbeid med organisasjoner ga bedre løsninger
Leiknes utdyper:
-Både handikaporganisasjonene og interessegrupper innenfor kulturminnevernet bidro, med sin kunnskap og erfaring, til å gjøre løsningene bedre. Vår samarbeidspartner, Arkitektskap AS, med arkitekt Christian Ebbesen i spissen, har også gjort en meget god jobb, og vi vil takke for godt samarbeid. Dette er en hyggelig anerkjennelse
Les juryen begrunnelse og se bilder her
DELTAGERE PÅ BILDE: Fra venstre prosjektsjef Jens Hugo Leiknes (Forsvarsbygg), arkitekt Maisam Mahdi (Arkitektskap), arkitekt og daglig leder Christian Ebbesen (Arkitektskap), seniorarkitekt og kulturminnerådgiver Marianne Kristin Brenna (tidl. Forsvarsbygg), arkitekt Hege Solli (Arkitektskap), seksjonssjef Eldar Brynjulfsen, prosjektleder Stig Ole Nordås og assisterende direktør Camilla Mathiesen (alle Forsvarsbygg)