Langs grenselinjen mot Russland har Forsvaret flere patruljehytter med behov for strømforsyning hele døgnet. Opprinnelig kom denne strømmen fra dieselaggregat, men i 2019 stilte Forsvarsbygg seg spørsmålet om det var mulig å erstatte aggregatdriften med en fossilfri løsning. Et pilotprosjekt har vist at det er mulig å dekke energibehovet ved hjelp av fornybar energi produsert lokal ved hyttene.
Løsningen ble ferdigstilt og satt i drift høsten 2021.
-Beregningene våre viser at investeringen vil være tjent inn igjen etter 2-3 år og vi anbefaler nå løsningen på andre tilsvarende steder og bygg, forteller Åse Wosnitza, prosjektleder i Forsvarsbygg.
Ny strømforsyning ga miljøgevinst
Overgangen fra strømaggregat til fornybar energi gir per år et redusert CO2-utslipp på cirka 70 tonn.
Da strømaggregat var eneste energikilde var drivstofforbruket på cirka 6100 liter i året, i tillegg til forurensningen fra transport av drivstoff på jerrykanner ut til grenselinjen med snøskuter på vinteren og ATV på sommeren.
-Ikke bare er miljøgevinsten av tiltaket betydelig, men å være selvforsynt med energi er også svært nyttig i et beredskapsperspektiv. En annen fordel er at Forsvaret slipper støy fra aggregatet, sier Åse.
-Flere hadde sine tvil om løsningen ville fungere vinterstid i Finnmark, men det viste det seg raskt at den ville gjøre. Fra oppstart av anlegget i november 2021 til sommeren 2022 har det kun vært nødvendig med fem prosent aggregatdrift, forteller hun.
Vindmøllen produserer strøm straks det blåser 3 m/s og opp til 45 m/sek. Batteribanken er dimensjonert for cirka 3 døgn, og aggregatet starter når batteriforsyningen er mellom 25-45 prosent. For å redusere forbruket mest mulig ble også all belysning i hytta byttet ut til LED.
Energiløsningen er optimalisert
Planløsning og prosjekteringen ble utformet av driftsteknikere i Forsvarsbygg sammen med rammeleverandør Solar Norge AS. Den beste løsningen var å bygge en lite isolert bod delt i to rom hvor reservestrømaggregat ble plassert i ett, mens automatikk og batterier ble plassert i det andre. Solcellepaneler ble plassert på taket på eksisterende bygg og vindmølle plassert på egen frittstående seks meter høy mast.