- Det er et budsjett som reflekterer den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og de store oppgavene forsvarssektoren står overfor, sier Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg.
Statsbudsjettet er for det første året i sektorens langtidsplan. Langtidsplanen for forsvarssektoren 2025-2036, som ble vedtatt i Stortinget 11. juni i år, innebærer at den nasjonale forsvarsevnen skal styrkes i alle domener, og at det forsvaret vi har skal virke samtidig som nye satsinger skal gjennomføres.
Hovedsatsinger
Hovedsatsingene i forsvarsløftet er å få det vi har til å virke. En forutsetning for videre vekst er å ta tak i kritiske mangler i dagens forsvar. Dette gjelder alle innsatsfaktorer, inkludert eiendom, bygg og anlegg (EBA). Sektorens bygninger og infrastruktur må tilfredsstille nødvendige krav og forbedringer. Samtidig prioriteres satsinger innenfor fire hovedområder:
• Økt evne til situasjonsforståelse
• Fornyelse av Sjøforsvaret
• Styrking av luftvern
• Økt volum og kampkraft i Hæren og Heimevernet.
Disse satsingene gjennomføres parallelt.
I tillegg til de fire satsingene er evnen til mottak av allierte forsterkninger til hele det nordiske området, og evne til å operere sammen med allierte styrker, inkludert Sverige og Finland svært viktig.
Forsvaret skal vokse betydelig med antall ansatte og soldater i hele langtidsperioden, noe som vil kreve mer personellrelatert EBA.
Den norske støtten til Ukraina videreføres og styrkes.
2025 budsjettet
Regjeringen foreslår å øke total forsvarsramme fra 2024 til 2025 med 19,2 milliarder kroner til 110 milliarder kroner.
Budsjettet for 2025 reflekterer den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og de store oppgavene forsvarssektoren står overfor. Den strategiske innretningen innebærer at Norge først og fremst må innrette forsvarsinnsatsen for å forebygge konflikt, i tett samarbeid med allierte, men også være mer forberedt på at en konflikt kan inntreffe. Dette betyr at Norge skal ta større ansvar for vår egen sikkerhet og for alliansen vi er en del av.
Totalt foreslår regjeringen å øke Forsvarsbyggs rammer med 21% fra 10,9 mrd. kroner (saldert budsjett 2024) til 13,3 mrd. kroner i 2025.
For å realisere satsingene skal anskaffelser gjennomføres raskere og mer fleksibelt.
Kraftfull satsing på EBA
Det skal gjennomføres en kraftfull satsning på eiendom, bygg og anlegg som understøtter styrking av Forsvarets operative evne og sikrer at Forsvaret kan tilby gode bo- og arbeidsforhold til våre vernepliktige, ansatte og for våre allierte. Det vil prioriteres økt verdibevaring, eiendomsfornyelse og investeringer i nybygg.
I kroner betyr dette: 570 mill. kroner til økt verdibevaring, 465 mill. kroner til fornyelse og 600 mill. kroner i økte investeringer i EBA. Regjeringen setter at 120 mill. kroner til klima- og miljøtiltak innen EBA, forvaltning og anskaffelser. I 2025 setter regjeringen av 568 mill. kroner til nytt hovedbygg på Jan Mayen ut over den økonomiske opptrappingen i langtidsplanen. Regjeringen setter også av 32 mill. kroner for styrke driften og å etablere Forsvarhistorisk museum som egen etat. Regjeringen prioriterer også å ivareta festningsverkene på en bedre måte og øker vedlikeholdsrammen til festningene med 31 mill. kroner.
Store investeringer
Det skal gjennomføres store investeringer i årene som kommer, flere steder i landet. Det arbeidet er Forsvarsbygg allerede i gang med, og vi har god dialog med bygge- og anleggsbransjen om hvordan det skal gjennomføres.
Prosjekter med størst utbetaling i 2025:
• Evenes – fasiliteter for maritime patruljefly
• Haakonsvern – vedlikeholdsfasiliteter for nye ubåter med kaianlegg
• Værnes – flytting av Luftforsvarets skolesenter
• Ørland – EBA for luftvern
• Nytt hovedbygg på Jan Mayen
- Et godt grunnlag
Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg sier seg tilfreds med at det foreslås en betydelig økning også på drift og fornyelse.
- Forsvarssektoren har et stort etterslep på vedlikehold av bygningsmassen. Dette budsjettet legger et godt grunnlag for at vi kan gjøre noe med det. Vi kan sikre bedre boforhold for flere soldater og befal. Vi kan fornye utdaterte bygg, og vi kan forsterke rehabiliteringsarbeidet på festningene våre.
Vi er også tilfreds med den særskilte satsingen på klima- og miljøtiltak.
Forsvarssektoren må ta sin del av ansvaret på det området.
Det skal gjennomføres store investeringer i årene som kommer, flere steder i landet. Det arbeidet er vi i Forsvarsbygg allerede i gang med, og vi har god dialog med bygge- og anleggsbransjen om hvordan det skal gjennomføres, sier Thorbjørn Thoresen.