Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fin og verdig rehabilitering på Sverresborg

Forsvarsbygg har gjennomført en betydelig oppgradering av det over hundre år gamle kasernebygget på Sverresborg ved Bergenhus festning.

– Jeg synes dette har blitt veldig fint, sier kulturminnerådgiver Jøril Finstad i det hun peker bort mot den hvitmalte fasaden. Vi er med prosjektgruppa på ferdigbefaring etter at Forsvarsbygg har gjennomført en rekke oppgraderingsarbeider på det fredede kasernebygget på Sverresborg. Bygget, som ligger godt synlig til på fjellknausen over konsertarenaen Koengen ved Bergenhus festning, har skiftet farge fra gult til den opprinnelige offwhite hvitfargen fra 1911. 

– Jeg synes fargesettingen ble veldig fin, og det er gjort en veldig god jobb med fugearbeidet. Her har det vært en utfordring at maling og materialer fra tidligere tiders reparasjoner har vært veldig lufttett. Dette har medført at de gamle murverket ikke har fått puste skikkelig. Da forplanter fuktproblemene seg innover i bygningen. Men dette har blitt mye bedre nå, sier Jøril.

Bygget fikk store skader under krigen

Sverresborg er et historisk forsvarsanlegg som opprinnelig ble bygget av kong Sverre på 1180-tallet, og senere utvidet bl.a. på 1600-tallet. Sverresborg kaserne ble oppført i 1911 for å huse Bergen brigades underoffiserskole. Under andre verdenskrig fikk kasernebygget, som de fleste andre bygg i området, store skader etter eksplosjonskatastrofen i Vågen 20. april 1944.

Etter denne hendelsen, ble det opprinnelige spisse taket skiftet ut med et mye slakere tak, og mange nødvendige reparasjoner ble utført i årene som fulgte. Bygget har hele tiden vært i full drift, og i dag er det Forsvarets økonomisenter og Forsvarets personell – og vernepliktsenter som holder til i bygningen.

Prosjektleder i Forsvarsbygg, Terje Eide, viser oss stolt rundt. Vi beveger oss høyt og lavt i det 2500 kvadratmeter store bygget. Vi ser på de nymalte trappeoppgangene, de nye vinduene, de nymalte fasadene og det restaurerte taket. Håndverkerne, rådgiverne og lederne peker og prater med mange byggfaglige ord.

– Gratulerer med vel gjennomført prosjekt, Terje; Kan du si litt om arbeidene dere har gjort her? 
– Det begynte med at vi skulle renovere taket, men så eskalerte prosjektet litt da vi så at det var mye skadet stein og en del lekkasjepunkter. Vi har derfor byttet hele underlaget i taket, med nye lekter, og skiftet ut de fleste skifertaksteinene. Så har vi reparert fasadene, vi har tettet sprekker og skader i muren. Så har vi byttet en god del vinduer, sier Terje.  

Strenge kulturminnekrav til rehabiliteringen

Fordi bygget er vernet stilles det strenge krav til at arbeidene gjennomføres etter antikvariske prinsipper. Det innebærer krav til metode, håndverk og materialbruk.  
– Vi har forsøkt å tilbakeføre eksteriøret til det uttrykket den hadde ved gjenoppbyggingen etter eksplosjonsulykken i 1944. Vår egen kulturminneavdeling i Forsvarsbygg, med rådgiver Jøril Finstad her, har spilt en helt sentral rolle for å få gjennomført prosjektet i tråd med kulturminneråd og regelverk. Vi har også hatt dialog med Byantikvaren når det gjelder fargeendringen, sier Terje.

– Den største bøygen vi hadde var gjerne at vi skiftet farge på bygget fra gult til hvitt. Vi hadde kanskje trodd det skulle komme mer reaksjoner på fargen. Jeg vet ikke om folk har lagt merke til det engang. Det i alle fall ser ut til at folk er fornøyde med fargeendringen vi har gjort, sier Eide.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg er veldig fornøyd

Ferdigbefaringen går mot slutten. Stemningen er god. Dette har vært en hyggelig dag på jobben for befaringsdeltakerne.  
– Jeg synes vi har fått til et bra resultat. Vi har hatt et bra team med dyktige håndverkere og flinke rådgivere. Så har vi hatt et veldig bra samarbeid med brukerne i Forsvaret som har arbeidsplassen sin i bygget, sier Eide. 
– Vi har hatt god dialog med Forsvarsbygg og entreprenøren hele veien. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er veldig fornøyd med hele prosjektet, avslutter Elisabeth.  

Åsane byggmesterforretning og Bergen mur & puss har vært hovedleverandører i prosjektet. 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.