Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Bombedramaet i Elverum var beredskapsarbeid i praksis

Husker du saken om flybomben som ble funnet og destruert på Terningmoen leir? Nyheter om masseevakuering av befolkning, flytting av soldater og sprengkraften i over 120 kg sprengstoff? Bli med bak kulissene og les om hvordan forsvarsbyggere løste oppdraget under noen spesielle dager i Østerdalen

«Det er funnet et missil eller bombe på Terningmoen».

Det var den første meldingen en tirsdag formiddag i mars. Etter hvert viste det seg å være en skarp flybombe fra 2.verdenskrig.  Og den hadde blitt funnet på en av våre byggeplasser i leiren. En leir med hektisk aktivitet og hvor mange har sitt daglige arbeid og tilholdssted.

Snudde leiren og lokalsamfunnet på hodet

Områdeleder og forsvarsbygger Lisbeth Engebretsen på Terningmoen leir forklarer:

-Etter funnet gikk det fort, og i løpet av kort tid var både ansatte i leiren, sivilbefolkningen rundt leiren og soldater evakuert i tråd med retningslinjer fra Forsvaret og politi, forklarer hun og fortsetter:

-Vår regionale operasjonssentral var aktivisert og spilte en viktig rolle i formidlingen av informasjon og koordinering mellom alle aktørene i leiren.

Selve funnstedet ble sikret av Forsvaret. Barrikader i form av Hesco- fylt med sand ble bygd av ingeniørsoldater rundt bomben som lå inne på byggeplassen. I verste fall måtte den ustabile bomben destrueres på stedet, med de eventuelle skader det potensielt kunne forårsake på bygg og infrastruktur i nærheten.

«Dette er ingen øvelse»

For den skarpe og ustabile bomben med enorm sprengkraft lå midt i leiren. Nær både bebyggelse, jernbane og sentrum av byen. Det var alvor. Folk måtte vekk. Raskt.

-Dette var reelt. Ingen øvelse. En skarp situasjon som måtte håndteres, sier Lisbeth,

Og noen forsvarsbyggere måtte fysisk inn igjen på jobb når evakuering var fullført og Forsvaret, Politiet og Helsepersonell var på plass. Med hjem og splintvest.

Bygg, vann, strøm og annen viktig infrastruktur måtte nemlig sikres. Med spesialbestilte plater. Det var snakk om store verdier. Egne spesielle folierte sponplater som veide 40-60 kg ble brukt for å beskytte vinduer mot eventuelle ødeleggende trykkbølger.

-Hele vegen var det løpende kontakt og informasjonsdeling mellom en lang rekke aktører både internt og eksternt, blant annet Forsvarsbygg prosjekt og utvikling og vår entreprenør, eiendomsforvaltning, bolig og kvarter, lokal/ regional OPS og Forsvaret. Sikkerhet var det aller viktigste, men samtidig måtte oppdraget løses. Det er jo jobben vår, sier Lisbeth.

-Mange folk, med ulike oppgaver har gitt viktige bidrag inn. Når du skal flytte folk raskt ut, så må enormt mange detaljer løses og informasjonsbehovet er enormt. Mange har jobbet mye og lenge, inkluderte gjennom hele helga.

Heldigvis endte det bra: Kortversjonen er at Forsvarets eksplosiv- og ryddeeksperter (EOD), bistått av belgiske allierte med spesialutstyr, maktet å fjerne brannrørene i bomben på stedet, noe som gjorde at bomben deretter trygt kunne transporteres ut i skyte- og øvingsfeltet og bli destruert.

Forsvarsbyggs innsats og tilstedeværelse har vært viktig

Rittmester og forsvarsbygger Dan Osrønningen har sertifisering og fagkompetanse nettopp fra eksplosiv- og ryddemiljøet i Forsvaret. Han er i dag en av Forsvarsbyggs egne eksplosiv- og ryddeeksperter med lang erfaring i fra blant annet tilbakeføringen av Hjerkinn skytefelt, og opprydding og sikring av en rekke skyte- og øvingsfelt over hele landet.

Dan var første eksplosiv- og ryddeekspert (EOD) på stedet, og etter sikker identifisering ved hjelp av dokumentasjon fra Senior eksplosivfaglig rådgiver i Forsvarsbygg major Frank Robert Pettersen, og fagmiljøet på Forsvarets Ammunisjons- og eksplosivrydderskole (FAES), kunne innledende arbeid begynne.

-Det var knyttet stor usikkerhet til tilstand og type tennrør i selve bomben, og det ble rekvirert et stetoskop og undersøkelser ble gjort. Samtidig gikk gravemaskinen som hadde gravd frem bomben i gang med å bygge fordemning/voller mot sivile områder. Dette arbeidet ble holdt gående helt til personell fra Forsvarets Ammunisjons- og eksplosivrydderskole (FAES) ankom stedet, forklarer han.

Han roser alle de aktører som har bidratt, og har gode ord for sine kollegaer:

-Operasjonen har vært krevende gjennom hele perioden. Forsvarsbyggs involvering og tilstedeværelse fra start til slutt har spilt en viktig rolle for et vellykket resultat: Ingen tap av menneskeliv, ingen skade på eiendom eller kritisk infrastruktur i leiren eller på sivil grunn.

 

Osrønningen trekker spesielt frem områdeleder Lisbeth Engebretsen, Forsvarsbyggs lokale operasjonssenter (OPS) og alle forsvarsbyggerne som bidro på ulike måter, på tvers av organisasjonen:

 

-De står til «over norm»! Jeg er stolt over å jobbe sammen med så mange dyktige forsvarsbyggere og kalle de mine kollegaer, sier han engasjert.


Flyttet soldater til Rena

For utfordringene var mange. Men mange detaljer og oppdrag måtte løses. Raskt.

 

 For eksempel: Hvor gjør man av over 400 soldater som plutselig ikke hadde et sted å bo?

 

 Jo, de de ble flyttet til Camp Rødsmoen og Rena leir. Områdeleder Rune Ottem og hans forsvarsbyggere gjorde viktig bidrag for at soldatene, på svært kort varsel, kunne tas imot på en god måte.

 

Alt i alt: Forsvarsbygg, sammen med Forsvaret, kommunen, sivile myndigheter og Politiet, løste oppdraget.

 

Og det er derfor vi er til. For å støtte forsvaret av Norge i fred, krise og krig.

 

 -Dette var beredskapsarbeid i praksis, og jeg vil takke alle de som har bidratt. Dette har vært hektiske, lærerike og givende dager, avslutter områdelederen.

BILDER:

-Rittmester og forsvarsbygger Dan Osrønningen har sertifisering og fagkompetanse nettopp fra eksplosiv- og ryddemiljøet (EOD) i Forsvaret. Han er i dag en av Forsvarsbyggs egne eksplosiv- og ryddeeksperter. Han var første EOD-ekspert på stedet før Forsvaret kom inn. Bildet er tatt etter at flybomben er uskadeliggjort av Forsvaret og våre allierte (brannrørene er fjernet) og den transporteres inn til skyte- og øvingsfeltet for destruering. Han var en av mange forsvarsbyggere som gjorde en kjempeinnsats

 

-Ikke en øvelse, men en reel skarp situasjon som måtte løses: Pål R Gresmo, Knut Bjørnar Pedersen, Andrè Heien Solberg, Jon Halbakken, Simen Oppegård Sveen, Tom Johnny Myrvold og Morten Husa Stormoen.

 

-Camp Rødsmoen og Rena leir: Her sees områdeleder Rune Ottem i midten i samtale inne i en av teltene der under en tidligere øvelse. Denne gangen var det alvor. 400+ evakuerte soldater trengte et nytt sted å bo. Med en gang. Han og alle forsvarsbyggerne på Rena spilte en nøkkelrolle i håndteringen av flybomben.

-Sikring av bygg

 

 

 

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.