Historisk oversikt
Stortingsvedtak om avsettelse av den svenske kongen Oskar II.
I tillegg planlegges en fremskutt 2. forsvarslinje med batterier både på Gjevingåsen og Kringfjell.
Under generalstabsøvelsene i Stjørdalen fikk en offiser fra festningsartilleriet og en fra ingeniørvåpnet i oppgave å finne et egnet sted til anleggelse av en permanent befestning, med formål å stanse eller oppholde angriperen lengst mulig, samt hvordan et sånt anlegg burde utstyres. Rapporten konkluderer at Ingstadkleiven er riktig sted, og begrunner dette ut fra en grundig analyse av hovedkommunikasjonslinjene gjennom Stjørdalen og Forras dalføre.
Kaptein Thomas Neumann ble utnevnt til byggeleder. Arbeidene begynte allerede i mai med anleggelse av hovedveien til fortet.
Det beregnes kr 60 000,– til et fremskutt 2.linjeforsvar foran Ingstadkleiven fort. Tidligere hadde Ingeniørvåpnet beregnet kostnadene til kr 138 220,–
Byggearbeidene går for fullt både på Svartåsen, Kleivplassen og hovedfortet.
Om festningsartilleriets organisation, forsaavidt angaar Sarpsborg og Stjørdalens befestninger m.v. Departementet fremsatte forslag til ny organisasjonsplan for de nye befestningene og samtidig behandlet spørsmål om anvendelse av 6. festningsbataljon og 17. og 18. artillerikompani. Til Stjørdalens befestninger foreslås satt opp et artillerikompani med 14 fastlønnede menn, samt 87 venepliktige. Av materiell gis: 4 stk. 10,5 cm, 2 stk. 7,5 cm, 8 stk. 8,4 cm, 4 stk. 6,5 mm mitraljøser, 1 telefonog telegrafstasjon, 20 telefonapparater, 1 telegrafapparat, 5 fremskutte observasjonsposter, 1 elektrisk lyskaster, 5 acetyllyskastere.
Hele det underjordiske anlegget samt batteriene på Svartåsen og Kleivplassen var ferdigbygget etter planen. I tillegg var følgende bygninger oppført: Oppsynsmannsboligen (†), uthus for oppsynsmannsboligen (†), smia (†), vakthuset (†), fredsammunisjonsmagasinet (†), krigslatrinen (†), fredslatrinen (†), materialboden (†), verktøysboden (†), brosprengningsboden og sprengammunisjonsskuret (†). På Kleivplassen var det bygget mannskapsbrakke, offisersbygning, underoffisersbygning, kjøkken og latrine (alle †), og på Svartåsen kanonskur (†).
Festningen ble besiktiget den 6.september av en kommisjon bestående av Major Wang og Kaptein Raum. Byggelederen, kaptein Neumann, fremla kommisjonen både tegninger og fortegnelse over etablissementets inventar. Fortet ble deretter avlevert til festningsartilleriet ifølge St.prp. 84 og inntil 1.1.1911 (da den nye organisasjonen for Stjørdalens befestninger trådte i kraft) førtes kommandoen på fortet av kommandanten på Agdenes befestninger.
Det ble ikke noe av den planlagte snarveien mellom Kleivplassen batteri og bygdeveien ved Ingstad gård i øst, ettersom eieren hadde en del krav som departementet ikke kunne imøtekomme. Derfor vedtar forsvarsdepartementet isteden å lage en veiforbindelse – ved utbedring av stien mellom Kleivplassen batteri og vestover til fylkesveien ved Fuldsethbekken (brev av 15.8.1910)
Hovedbeskytningen fra Ørje fort i Østfold ble overlevert og montert på festningen. Den besto av fire 10,5 cm feltkanoner og to 7,5 cm kanoner samt diverse verktøy, materiale til kjøkken m.m.
01.01 ble festningen overtatt av den ordinære kommandant: kaptein E.J.Örstad, i henhold til kong.res. av 18.11.1910.
Mellom 1911 og 1925 ble det hvert år (unntatt i 1918 og 1919) avholdt rekruttskole med påfølgende regimentssamlinger.
Ved kgl.res. av 20.7.1912 ble kaptein E.J.Örstad beordret som kommandant på Agdenes befestninger og premierløytnant Blikstad fikk kommandoen over Stjørdalens befestninger inntil kaptein Harald Hjort ble ansatt som kommandant 1.11.1912.
I årene mellom 1912 og 1920 ble det avholdt felttjeneste-, kommando- og befalsøvelser i Stjørdal og Verdals dalfører
Den 24. juli bevilger Stortinget kr. 12 500,– til oppføring av en solid vinterbrakke istedenfor mannskapsbrakkene som var av så lett konstruksjon at de ikke kunne benyttes i vintersesongen.
Kontrakt om leveranse av elektrisk strøm til belysning og oppvarming av Stjørdal befestninger fra Hegra kommunale elektrisitetsverk ble sagt opp.
Festningen oppsatt som nøytralitetsvern under første verdenskrig. Den første påminnelse om krigen kom offisielt til Stjørdals befestninger den 30.07.1914. Da ga 5.brigade ordre om at samtlige garnisonerende sjefer skulle sørge for at de på kort varsel kunne treffes på telefonen til enhver tid. Garnisonsavdelingen ble da forsterket med mannskap. Det ble opprettet magasinvakt på Tønsåsen. Det ble bestemt at det skulle kjøpes 2 eurekalyskastere og en lyskaster for acetylen-surstoffdrift. Fra 28.11.1918 ble det iverksatt ordinær fredsfot.
Flere 8,4 cm feltkanoner montert på fortet.
Kaptein Harald Hjort leverer departementet et forslag til ingeniør-, artilleristisk- og signalmessig modernisering av Ingstadkleiven fort
Kaptein Theodor Kristian Broch Lindboe ble utnevnt som kommandant på Stjørdalens befestninger den 1.7.1915. Slik som hans forgjenger kaptein Hjort fremsetter også han departementet forslag til en rekke byggearbeid, særlig forbedringer av befestningens underbringelsesforhold. Han foreslår f.eks. å forbedre vannforsyning (kun nåværende brønn), forbedre lys og ventilasjon i de underjordiske rommene, bygge en brakke for regimentssamlingens innkalte styrke, et kanonskur m.m. Arbeidenes beregnet sum er kr 400 000,-.
Det ble bevilget kr. 40 000,– til oppførelse av en mannskapsbrakke (†), en underofficersbrakke (†), et kanonskur (†) og et kjøkken (†) på fredsleiren utenfor fortet.
Vedtak om en del forandringer i personellorganisasjon og materiellutstyr ifølge ny krigsoppsetningsplan, noe som medførte en økning av både fastlønnet og vernepliktig personell. Det ble kjøpt inn en akkumulator til elektrisk anlegg fra firmaet Sverre Nilsen jr. i Christiania.
En kommisjon bestående av kaptein Karl Dahl i ingeniørvåpnet, kaptein C.B.Lindboe i festningsartilleriet og kaptein C.L.Grøndahl i feltartilleriet foretok en inspeksjon
17. februar besøker HM Kong Haakon festningen.
En kommandantbolig
Det ble opprettet en kommisjon med oppdrag å vurdere et nytt tunnelanlegg ved Gudaa, samt studere tiltak til forsterkning og økt bevegelighet av artilleriforsvaret. Kommisjonen foreslo to sperretunneler i fjellsidene ca. 100–200 m vest for Langfredagsnes, og på Ingstadskleiven en skinnevei hvor fast pivoterte skyts kunne kjøres på traller og oppstilles i 2 posisjoner utenfor fortet. Men omkostninger ble kalkulert til over kr. 750.000,–. Skinneveien ville også være meget synlig fra flyet og dermed falt forslaget. Det ble isteden anbefalt å overdekke 10,5 cm kanonene, samt anordne et bestyrkningsanlegg ca. 50 m nord for fortet og en mitraljøsestandplass like syd for fortet. Kommisjonens forslag ble ikke realisert.
I brev av 28. juni bevilger Forsvarsdepartementet kr 57 000,– til bygging av to kommandoplasser for 10,5 og 7,5 cm kanoner, samt forandring av hovedkommandoplassen på Ingstadkleiven.
Ved fredsleiren oppføres kanonskur (†), verkstedsbygning (†), badehus (†).
Den 13. juni
14. desember. Forsvarsdepartementet vedtok flytting av 2 befalsbygninger fra Kleivplassen til fredsleiren utenfor fortet. Arbeidet skulle mannskapet gjøre selv, alt vil koste kr. 1200,–.
Besiktigelse av generalinspektøren antakeligvis i forbindelse med flytting av to bygninger fra Kleivplassen til fredsleiren: underoffisersbrakke (†)og offisersbrakke (†), samtidig jobbes det med ny vannledning
Kaptein Johan Basilier ansatt som kommandant fra 01.08.
13. september: kontrakt ble inngått mellom Hegra elektrisitetsverk og kommandanten på Stjør- og Verdal befestninger (Basilier) om leveranse av elektrisk kraft til Ingstadkleiven fort.
På generalsmøtet i Oslo i november ble det drøftet å legge ned Kongsvinger-, Stjør- og Verdals befestninger. I redegjørelsen anbefales ikke nedleggelse, men at bygningene burde bli stående slik at de lett kunne gjøres brukbare i tilfelle krig. For Ingstadkleivens vedkommende betydde forslaget at batteriene på Svartåsen og Kleivplassens allerede da ble nedlagt.
En garasje
Regjering meddeler den 29.mars 1926 at Stjør- og Verdals befestningers fredsorganisasjon skulle sløyfes, og at Ingstadkleiven fort skulle legges ned. Militærkomiteen var ikke enig og ville heller stille det i reserve slik at det kunne mobiliseres ved en eventuell krig. Resultatet ble at fortet ble stilt i reserve med en oppsynsmann og en pensjonert offiser som kommandant.
Skytset ble demontert
Festningen var stilt i reserve, dvs. at alt militær aktivitet ble lagt ned og kun en kommandant i fred ble værende på festningen. Til vedlikehold av festningsverkene, bygningene og veiene som skulle holdes i brukbar stand, bevilget departementet en årlig sum av ca kr. 3000,-. Likevel ble en del oppgaver etterlatt. Det nevnes f.eks. i brev av 26.november 1928
Etter hvert fungerte verken telefonsentralen eller fortets egen strømforsyning. Alle dører og hengsler var borte slik at fjellanlegget sto åpent. Dermed var det vanskelig å få god trekk i pipene.
29. juni: brev om flytting av mannskapsbrakke fra Kleivplassen til hovedetablissementet for å innkvartere 5. divisjons underoffisersskolens elever.
Vinterøvelser i 1926 og sommerskolen i 1927 for underoffisersskole var lagt til Hegra.
Forslag til innkvartering av 150 studenter i tiden 1–7 august. Forsvarsdepartementet har ingenting imot, men advarer mot ubekvemmelige forhold.
Oberst Envold Munch Falsen ble utnevnt til adm. kommandant i fred frem til 1935.
18.august brev ang. avslutning av kontrakt om leveranse av vekselstrøm med Hegra kommunes elektrisitetsverk.
Kommandantboligen ved Øvre Stjørdal prestegård ble reparert med sementpuss på strekmetall i tak og vegger, fikk ny vannledning
I forbindelse med den nye hærordningen av 1934 – der festningsartilleriet ble nedlagt og landfestninger ble en del av Hærens artilleri – endret forsvarsverkene navn til
I årene fra 1934-1939,om sommeren, holdes det feriekoloni på Ingstadkleiven i regi av Ungdommens Røde Kors Trondheim.
Kaptein Eyvind Hartmann ble utnevnt til adm. kommandant i fred fram til 1946.
Ny oppsynsmann ble ansatt med plikt til å utføre mindre vedlikeholdsarbeid. Finske soldater hadde sommerskole på Hegra og bygde en badstue sørvest for fredsleirens plass.
Fra den 10.04 besatte Major R. Holtermann Hegra festning med 250 mann og en kvinne, Anne Margrethe Bang Strømsheim. I løpet av 4 dager klarte de å gjøre festningen klar: De satt i stand de fastpivoterte kanonene, samt fire 8,4 cm kanoner som var lagret på fortet. Det tyske angrepet begynte den 15. april og varte til den 5. mai da Holtermann kapitulerte. Under beskytingen ble lysledningen og vannleding på fortet ødelagt. Krigslatrinen, fredsammunisjonsmagasinet og vakthuset ble fullstendig skadet av granater og fredslatrinen ble truffet av et tysk sjøfly. Også husene på fredsleiren fikk store skader. Kommandotårnet for 7,5 cm kanoner, nordre skyttergrav og vestre mitraljøsestandplass ble sterkt bombet.
Ved overtagelse av fortet fjernet tyskerne alt våpen og annet utstyr fra festningen inkludert hovedporten. I tillegg brant de alt som var av bebyggelse før de forlot fortet i mai. Resten av krigen lå festningen brakk.
Minneplaten ble avduket den 28. juli.
Kommandantboligen, stallbygningen og drengestuen ved Øvre Stjørdal prestegård i Hegra brant ned.
31. juli oppnevnte Hegra kommune en komité som skulle arbeide for å bevare festningen til minne om kamphandlingene i 1940. Lærer Ole Vardehaug var en drivkraft i dette arbeidet.
Forening Hegra 1940 tok initiativet til å fremme bevaring av festningen som nasjonal minnested. Det ble kjørt en stor kampanje i lokalavisene, men ingenting ble gjort.
Fra Bolkan prestegård i Skatval ble en tømmerbygning – tidligere militærbrakke på Værnes – flyttet til fredsleieren utenfor fortet der smia opprinnelig sto
Ved en befaring den 6.juni
Utvidelse av militærbrakken til dagens restaurantbygning.
HM Kong Olav V var til stede den 20.juni under feiringen av foreningens 25 års jubileum.
Forsvaret overtok ansvaret for vedlikehold. Det ble satt i gang arbeid med opprenskning av tunnelene.
24.10 Forsvarsdepartementet gikk inn for at Hegra festning skulle restaureres og bevares som nasjonalt krigsminnesmerke.
Forsvarsdepartementet v/ Distriktskommando Trøndelag, Riksantikvaren, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Stjørdal kommune m.m. er trukket inn i diskusjonen om fremtidig restaurering og bruk av festningen.
Hegra skytterlag fikk tillatelse fra Forsvarsdepartementet til å sette opp en kontorbygning på den eksisterende grunnmuren til den opprinnelige verkstedbygningen i fredsleirområdet. Bygningen skulle brukes til stevnekontor og kioskdrift.
Nedsatt et utvalg «Hegrautvalget« som skulle utrede et forslag til restaurering av festningen. Innstillingen ble levert Forsvarsdepartementet den 30.11.1981.
Forsvarets bygningstjeneste Trøndelag, ledet restaureringsarbeidet. Følgende tiltak ble foretatt: Det ble laget en kopi av den opprinnelige jernporten, minneplaten ble flyttet til dagens plass, ny vannledning delvis satt inn i den gamle treledningen fra fortets kjerne til fredsleiren, nytt elektrisk anlegg, ny telefonforbindelse, grusing av veiene, asfaltering av Tronskovei, rydding av trær, restaurering av peis og ny bølgeblikk i hovedtunnelen. Det ble oppført en del nye bygninger på fredsleiren av elever ved tømmerlinjen til Stjørdal videregående skole: et toalett plassert ca. samme sted der det opprinnelige badehuset sto, et museumsbygg på grunnmuren til depotbygningen og en vaktmesterbolig der kjøkkenet sto. På Kleivplassen ble det oppført et nytt toalett og Kleivplassveien ble forbedret. Arbeidene var i overensstemmelse med innstillingen fra utvalget.
3. september 1986 åpnet Hegra festning offisielt som museum med H.M. Kong Olav V til stede.
Minneplaten flyttet fra inngangsmuren til en platting til høyre for inngangsporten. Granaten flyttet til venstre for inngangsporten.
Hegra barnehage oppført i eplehagen til den tidligere kommandantboligen ved Hegra kirke. Barnehagen jobbet i denne anledning med å finne historien til både huset og dets beboere.
HM Kong Harald avduket den 17. august statuen av major Hans Reidar Holtermann – en gave fra krigsveteranforening
12.oktober. 3.klasse ved Hegra skole plantet en skog til minne om utenriksminister Johan Jørgen Holst like vest for fredsleiren. Tiltaket var et samarbeid mellom Hegra Barnehage, Hegra Barneskole, Skogeierlaget og Forsvaret. Minneskogen markerte samarbeid mellom Hegra Barnehage og Johan J. Holst i forbindelse med barnehagens prosjektet om kommandantboligen.
Inngangsmuren ble restaurert og til dels nylaget over inngangsåpningen.
Sikring av fjellanlegg.
Ny asfaltering av Tronskovei.
Ingen treff