Olav V’s Hall ble restaurert i begynnelsen av 1900-tallet under ledelse av arkitekt Sinding-Larsen. Hallen skal gi et karakteruttrykk fra middelalderen, og kan se ut som en engelsk gildehall, med et fantastisk tak. Kunstneren Emanuel Vigeland fikk oppdraget med å skape rosevinduet i 1919-1920.
Vinduet med alle glassmaleriene ble sprengt ut i forbindelse med Filipstadulykken i 1943 der 1200 tonn militært sprengstoff eksploderte ifm lossing av D/S Selma.
Motivene i rosevinduet
Slik motivvalget var lagt opp, viser dette nordiske helgener i Norgesveldes storhetstid. Øverst i kransen finner vi Jomfru Maria, hvorpå følger helgener fra de norske kystbyer Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen, og deretter helgener fra Orkenøyene og Island.
Helgener fra Norge, Orkenøyene og Island omkranser Agnus Dei – symbolbetegnelsen på den angrende Kristus. I tillegg består bildet av 8 små fabeldyr, samt 64 små røde felt.
Dette er å anse som hovedverket i Emanuel Vigelands produksjon. Slik sto glassmaleriet frem til 19.desember 1943. Emanuel Vigeland er Norges fremste glasskunstner, og vi er stolte av å presentere hans hovedverk på Akershus slott.
Krevende rekonstruksjon
Prosessen med rekonstruksjon har vært spennende, og full av viktige detaljer for å få dette til. Feltene i Rosevinduet ble demontert og sendt til Tyskland. I alt 81 felter med blyglass ble sendt for restaurering og kvalitetssikret, før det deretter ble sendt tilbake til Norge for monteringen i Olav V's hall.
Restaureringen av rosevinduet og rekonstruert glassarbeidene ble utført av Peters Glassmalerei fra Tyskland, som sammen med Nüthen Bau und Denkmal.
Opprinnelig rekonstruksjon fra Vigelands tegninger
Hele rekonstruksjon er basert på de opprinnelige tegningene til Emanuel Vigeland som ble funnet på loftet i Emanuel Vigelands museum i 2003. Fargene og glassene er hentet fra Lamberth Glasshütte i Waldsassen, samme glassblåseri som Vigeland selv brukte i Tyskland. Klebersten er funnet fra Viken stenbrudd på Mysen, der Vigeland hentet sin sten i 1919. Fargene og Vigelands karakteristiske teknikk er funnet etter at fragmentene og glassbiter fra ulykken ble gjennomgått og kategorisert.
Nå som vinduet er totalt restaurert gjør det rommet til en mektig opplevelse. Nå kan en se Rosevinduet slik det fremsto før eksplosjonen i 1943.
Rosevinduet Foto: Eivind Lauritzen.