Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Et hav av plast

Plastavfall skaper trøbbel for miljøet. I tillegg er det ikke vakkert å se på. Nylig ble strendene på Rauøy i Oslofjorden ryddet av frivillige.

-Det var Kystlotteriet og «Passion for Ocean» som organiserte ryddeaksjonen som gikk over en langhelg. Vi var vertskap og la til rette for klargjøring og bortkjøring av søppel. I tillegg ordnet vi overnatting fra de som var der fra torsdag-lørdag og transport av ryddemannskapene, uttaler vår fornøyde driftsleder Kristian Tomasgard.

Han utdyper:

-Det var til sammen cirka 70 personer som deltok. Mange fra lokalsamfunnet, men også personer fra «Hold Norge rent», marinbiologer, Mepex, og Miljødirektoratet.

Utfordring
Det er ikke første gangen det har vært ryddedugnad på øya. I fjor samarbeidet vi med Fredrikstad idrettsforening og fikk da fjernet da store mengder drivved, søppel og avfall fra deler av øya. I det som var en vinn-vinn situasjon for begge parter. Vi fikk ryddet store areal på kort tid, og idretten fikk kjærkomne penger i klubbkassa.

Men utfordringen er stor og vedvarende. Stadig flyter det nytt maritimt avfall inn, ikke minst store mengder plast. Rauer er en veldig spesiell øy med sin beliggenhet og sin lange og smale geografiske form.

-Her driver det plast i land fra omtrent hele Norden, Shetland og kysten fa Skottland inn til øya, forteller Tomasgard.

-Det er klart vi kjenner på forvalteransvaret på denne øya som i tillegg har et naturreservat på 1100 dekar med sjeldne flora og fauna.

Inn i skolen
-Dugnaden i år skulle egentlig være en del av et undervisningsopplegg i miljøhåndtering for lokale skoleklasser, forteller Tomasgard videre. Maritimt avfall, og da særlig plast er nemlig et stort problem langs hele kysten og i våre skjærgårder.

 –Men ettersom aktiviteten ble lagt i sommerferien denne gangen så organiserte kystlotteriet med hovedsakelig beboere/hytte eiere fra Engelsviken, sier han videre.

Tradisjon?
-Vi er allerede i dialog med Kystlotteriet om et fremtidig årlig samarbeid,  da med hjelp av skoleklasser for å være behjelpelig til at de kan nå målene i læreplanen sin.

 Det var kun plast, isopor som ble ryddet i årets dugnad. Mye drivved ble tatt i fjor, uten at alt er borte.

-I år var det plast i havet og et hav av plast som var prioriteten, sier han. 

-Når det gjelder drivveden så er vi også i dialog med lokale kunstnere som ønsker å benytte seg av denne til ulike store og små kunstprosjekter.

-Vi håper å fortsette tradisjonen med å forene oss med gode lokale krefter også i fremtida for å løse en stor miljøutfordring , avslutter Tomasgard.

BILDEFORKLARING:
Bilder fra dugnaden. Gruppebildet med barn viser dugnadens minste hjelpere som undervises av en marinebiolog i hvorfor plastavfall er en utfordring for havet og miljøet.

Alle foto: Ewoud Ybeda www.incredibleglobe.com

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.