Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Ny lyssetting tent på Akershus festning

Torsdag kveld ble den nye lyssettingen av Akershus festning tent av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Den nye lyssettingen viser festningen slik den fortjener å bli sett. Det gamle lysanlegget var over 40 år gammelt og hadde dårlig effekt.  Festningen har derfor den siste tiden fortonet seg som nær mørklagt for byen beboere. Det blir det slutt på nå. Dette skyldes et godt samarbeid mellom Forsvarsbygg og Oslo kommune, Oslo havnevesen og Forsvarsdepartementet.

– Endelig får Akershus festning den lyssettingen den fortjener. Vi er strålende fornøyd med resultatet, uttaler administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.  

Sjursen fortsetter:
– Dette skyldes godt teamarbeid også internt hos oss, ikke minst at vi sitter med mye kompetanse i Forsvarsbygg og Forsvarsbygg nasjonale festningsverk (NFV). NFV har bidratt med antikvarisk spisskompetanse i hele prosessen.

Dagslys om natta
Den nye lyssetting, som er utarbeidet av lysdesigneren Erik Selmer, gir et naturlig lys. I motsetning til et gult flomlys man ofte ser, har målet til Forsvarsbygg og Erik Selmers vært å bruke et naturlig lys for å vise festningen slik den faktisk er, i all sin prakt og karakteristiske arkitektur.
– Vi håper både Forsvaret og folk flest vil sette pris på resultatet, utdyper Sjursen.

Magisk stemning
Lyssettingen er derfor nøye planlagt og kunstnerisk designet slik at folk skal se fasadene så likt som mulig slik festningen fremstår i dagslys, selv når det er bekmørkt. Den fremhever festningens karakteristiske arkitektur og man ser tydelig variantene i farge og utforming.

Det eneste stedet som skiller seg litt fra dette i så måte er Blåtårnet på slottet hvor LED-lamper lager et helt spesielt blåskinn som skaper en nærmest magisk stemning og er vakkert å se på.

Diskre plassering
184 lysmaster og 243 lysarmaturer er satt opp og installert på et område som spenner seg fra Kontraskjæret, langs Akershus strand, indre Festning og rundt Akershus Slott. Publikum skal i minst mulig grad se hvor lyset kommer fra, plassering av armaturer og master er derfor bevisst plassert og utformet for å «gli inn» in festningsmiljøet og for å være mest mulig diskre.

– Vi måtte unngå skyggevirkninger i fasaden, lage jevne lysflater og hindre mest mulig blendingsforhold og altså «usynliggjøre» armaturene. Dette klarte vi å finne gode løsninger på, sier prosjektleder Sten Stensen i Forsvarsbygg.

Nattarbeid
Ettersom hele poenget med lyssettingen er å vise festningen i all sin skjønnhet også når det er mørkt, måtte alt testes:

– I en hel måned jobbet vi hver natt med prøvelyssettingen. Det var en krevende, men morsom tid hvor vi blant annet måtte bruke fem lifter til å simulere ulike lysmaster slik at vi fant den optimale plasseringen av master. Selve lysene styres automatisk av tre astrour, som ved GPS koordinater sørger for at lysene tennes 28 minutter etter solnedgang og slukker 28 minutter før soloppgang.  Døgnet rundt, året rundt.

Og i går kveld klokken 1730 ble altså lysene tent, midt i adventstida.

Bildetekst gruppebilde:
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk æren av å tenne den nye lyssettingen av Akershus festning torsdag. Fra venstre: Adm. dir. i Forsvarsbygg, Frode Sjursen, prosjektleder i Forsvarsbygg Sten Stensen, statsråd Ine Eriksen Søreide, lysdesigner Erik Selmer og ordfører i Oslo kommune, Fabian Stang. Den nye forsvarssjefen, admiral Haakon Bruun-Hansen, var også tilstede under arrangementet.

Tekst: Trond Enemo
Foto: Erik Selmer og Trond Enemo
Tilrettelagt av Åsmund V. Sjursen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.