Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kunstutstilling med Hjerkinn som tema

Forsvarsbyggs unike naturrestaureringsprosjekt av skytefeltet på Hjerkinn på Dovrefjell har fra starten vekket stor interesse. Nå er det nok en gang tema for samtidskunstneren Andreas Bennins "blikk" og fortolkning. Hans nye separatutstilling åpnes på Fotogalleriet i Oslo torsdag den 26. september

Hjerkinn skytefelt på Dovre. Det er begynnelsen av juni. Årets ryddesesong er i oppkjøringsfasen, og de fjernstyrte maskinene som også i år skal fjerne skytevoller, den gamle testsletta for ammunisjon, traseer og målarrangementer er på plass.

Det er også kunstneren Andreas. Iført fullt militært verneutstyr monterer han et spesielt kamera på den fjernstyrte dumperen som om få dager skal kjøre masse vekk fra det gamle kavalerianlegget på Haukberget.

- Kameraet skal filme landskapet slik det reflekteres i frontruta på dumperen og blir kanskje en del av min neste separatutstilling som formelt åpnes på Fotogalleriet i Oslo den 26. september, forklarer Bennin.  

De neste dagene skal han derfor ta bilder og video i det gamle skytefeltet, et område hvor han for øvrig allerede er svært godt kjent gjennom en tidligere utstilling han gjennomførte, som også hadde tilbakeføringsprosjektet på Hjerkinn som tema:

– Arbeidene er en del av et større kunstprosjekt, "A Nation Restored", som jeg har jobbet med siden 2010. I prosjektet inngår flere utstillinger og andre arbeider som alle tar utgangspunkt i naturen, landskapet og Forsvarsbyggs prosjekt på Hjerkinn, utdyper han.

Forøvrig er Bennins avgangsutstilling ved Kunstakademiet, "Landscaping", en del av dette og tidligere vist på Høymagasinet på Akershus festning. Kunstakademiets avgangsutstilling er forøvrig en av Norges mest populære og mest besøkte kunstutstillinger, kun slått av "Høstutstillingen".

Kulturhistorie?
Bennins utgangspunkt er å åpne for refleksjon omkring landskapsendringene og hvorvidt sporene i skytefeltet på Dovrefjell er en del av vår kulturelle identitet og historie og dermed burde bevares.

– Ikke misforstå, Forsvarsbygg utfører naturligvis et oppdrag på vegne av Stortinget og har vært interessert, dyktig og profesjonell. Det er naturligvis ikke tema for meg. Men jeg synes det er interessant å gi en kunstnerisk tolkning av prosjektet og hva det innebærer, og er glad for å ha blitt gitt gode muligheter til å jobbe her oppe, sier han.

- Jeg er som kunster opptatt av hva ulike fotografiske medier kan dokumentere og formidle av den reverserende prosess som rekonstruksjonen av landskapet innebærer. Det er et paradoks, at man ved hjelp av høyteknologi og ingeniørkunst ønsker å "skape" uberørt natur der militær aktivitet gjennom årtider helt bokstavelig har satt sitt "avtrykk" på landskapet.

– Omgjøringen av det militære området er preget av et nasjonalromantisk natursyn, mener Bennin. Ta for eksempel prøve- og forsøkssletta, HFK sletta. Her skal man lage en ny topografi gjennom å etterligne omkringliggende landskapsformer. Sletta er et fysisk spor som sier noe om nasjonal identitet og vår nære politiske historie, utdyper han.

– Derfor er tanken min at noen av bildene vil bruke "grep" fra nasjonalromantikken for å få oss til å se på hele prosjektet i et nytt lys.

Bennin ønsker å dokumentere denne delen av vår kulturhistorie.

– Det interessante for meg er å åpne opp for refleksjon rundt hvorfor vi tenker som vi gjør om hva som definerer natur, og hva vi ønsker skal stå igjen etter oss.

Han fortsetter:

- Dovrefjell har alltid, helt fra de eldste myter om tilblivelsen av Norge, gjennom 1814 og nasjonalromantikken og frem til i dag stått sentralt i norsk bevissthet og nasjonal identitetsbygging. Det gjør Forsvarsbyggs prosjekt spennende å følge og unikt for meg å kunne arbeide med.

Visuelt og konkret
Bennin har bakgrunn som manusforfatter og regissør, og har en konkret tilnærming til prosjektet.

– Jeg har alltid jobbet gjennom visuelle uttrykk. I tillegg har jeg et sterkt forhold til natur og arkeologi, helt fra jeg var liten og det preger naturligvis arbeidene mine, avslutter  han.

Hjerkinn prosjektet fortsetter å engasjere. Og nå er det altså blitt kunst. Utstillingen på Fotogalleriet er åpen fra 26.09.-27.10 2013. Se forøvrig http://www.fotogalleriet.no

 

Bildetekst:
Kunstnerisk blikk: Andreas Bennin med fullt verneutstyr på Hjerkinn. Foto: Odd- Erik Martinsen

HFK sletta fra ny vinkel:  Andreas Bennins  utstilling i mai 2012, Landscaping, en del av masterutstillingen Statens kunstakademi,med filmen National Topography, 9 min i loop, 2011

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.