Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Den store oppgaven

De har ansvar for alt som skjer innenfor sitt prosjekt. Kvalitet, kostnad og fremdrift. Lov og rett. Liv eller død. Døgnet rundt. Vi har tatt en prat med tre prosjektledere i Forsvarsbygg for å høre om hvordan de takler presset i jobben sin.

Det kiler i magene våre idet bilen vi sitter i suser over bakketoppen på vei opp til Bogøytoppen på Haakonsvern i Bergen. Bak rattet sitter vi, mens de lattermilde prosjektlederne Rita Østgulen, Lars Hjelmeland og Arild Lunde er passasjerer.

Natt til 18. juni i år fikk de en formidabel oppgave av Stortinget. De neste årene skal de sørge for at nesten en milliard skattekroner forvandles til nye bygg og anlegg til Forsvarets base på Haakonsvern. Rita skal bygge nye lokaler for Marinejegerkommandoen, mens Lars skal sørge for at det nye helikopterdetasjementet (HDH) for Luftforsvarets seks nye NH90-helikoptre kommer på plass. Arild må dra i land et nytt og energieffektivt administrasjonsbygg for Forsvarets logistikkorganisasjon.

– Dette må være Bergens flotteste tomt, sier Arild når vi går ut av bilen. Rundt oss er det et 360 graders skue. Vi ser de syv fjell, havet og drabantbyene rundt Bergen. Vi ser ned på tomtene der Arild og Rita skal bygge. Om få år skal seks helikoptre og 60 ansatte ha sin daglige virksomhet her. Men veien til innflyttingsklare bygg og anlegg er alt annet enn plankekjøring.

Kan havne i retten

– En prosjektleder må bevege seg i et meget komplekst ansvarsområde. Kort fortalt har prosjektlederen ansvar for alt i prosjektet. Særlig er det fokus på økonomi, fremdrift, kvalitet, juss og HMS (helse, miljø og sikkerhet, red. anm.). Misligholder man noe av dette, kan man i ytterste konsekvens havne i en straffesituasjon og bli stilt for retten. I tillegg er det svært mange interesser som man må ta i betraktning. Det er skjær i sjøen overalt. Man kan bli mørkeredd av mindre, sier Arild.

– Det blir som å spise en elefant, man er nødt til å ta den bit for bit, dag for dag. Men vi eter veldig fort, sier Lars spøkefullt.

Problemløser

– Dere tre er alle utdannet byggingeniører. Men i de fleste større byggeprosjekter er det mange andre interesser og fagfelt inne. Hvordan holder dere fokus i alt dette?

– Dette er ting som man blir god til etterhvert som man får erfaring som prosjektleder. Særlig medfører uenigheter om juss og kontrakter mye krangling. En prosjektleder må derfor være en god problemløser, sier Arild.

– Det er viktig at man at man klarer å skille sak og person. Man må kunne samarbeide og fungere sammen med de andre deltakerne i prosjektet selv om det kan være uenigheter, sier Rita.

Uredd og ydmyk

– Det er særlig to egenskaper du bør ha som prosjektleder. Du bør være både uredd og ydmyk. På den ene siden må du ikke være redd for å ta kommandoen. Samtidig bør man være ydmyk og kjenne sine begrensninger. Det er ikke snakk om at du som prosjektleder skal kunne alt. Prosjektlederrollen handler mye om å bygge lag. Du må være flink til å koble på den hjelpen du trenger for å drive prosjektet fremover, sier Lars.

Våkenetter

– Hender det at dere våkner om natten?

– Jeg pleier ikke våkne om natten, men jeg kan få dårlig samvittighet for at jeg ikke har gjort ferdig det og det dokumentet, sier Rita. Da må jeg ta en arbeidshelg eller to for å få ting på plass, sier hun.

– Det har hendt i tidligere prosjektlederjobber at jeg har våknet svett om natten. Heldigvis har jeg ikke opplevd det i Forsvarsbygg hittil. Men prosjektene mine kverner i hodet 24 timer i døgnet. Det er alltid noe som ikke er på plass, sier Lars.

HMS viktigst

– Ved tidligere byggeprosjekter har jeg fått meg et par skikkelige støkk, som ble en vekker for meg. Det handlet om farlige situasjoner på byggeplassen, som har vært en del av mitt ansvar som prosjektleder. Det setter ting i perspektiv, og slikt lærer man av. Det er mye som kan gå galt i et prosjekt, men økonomiske overskridelser er ingenting i forhold til personskader eller dødsfall. Derfor er jeg alltid ekstremt opptatt av at HMS-biten er på plass i prosjektene, sier Lars.

Motivasjon

Med alt dette alvoret, hvordan finner dere motivasjonen i alt dette?

– Prosjektlederrollen innebærer at man har innflytelse og kan påvirke byggeprosjektene. Det er alltid en god følelse å se de konkrete resultatene av alt vi gjør, sier Lars.

– I Forsvarsbygg har vi et veldig godt og robust arbeidsmiljø, med flinke og hyggelige kollegaer, noe som gjør at det er kjekt å gå på jobb. Vi har et stort apparat rundt oss som kan trå til, sier Rita.

– Byggeprosjekter har alltid fascinert meg. Det er veldig mange mennesker som jobber mot det samme konkrete målet. Jeg synes det er like gøy hver gang, avslutter Rita

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.