Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Henter heten fra havet

Onsdag overleverte Forsvarsbygg en ny varmepumpe på Sjøkrigsskolen i Bergen. Gevinsten er nullutslipp av klimagassen CO2, og betydelig billigere oppvarming.

Vi er på overtakelsesforretning på Sjøkrigsskolen. Stemningen er god. Regnet driver på vinduene. Under dem henger radiatorene som sørger for at rommet er akkurat passe varmt. Den nye varmepumpen, som Forsvarsbygg har levert til Sjøkrigsskolen, henter varmen fra sjøen utenfor og fordeler den rundt i hele bygningsmassen.

Merkbar miljøbonus
- Kravet til varmepumpen var at den skulle levere en virkningsgrad på 3, noe som betyr at vi får ut 3 kilowattimer (kWh) for hver kWh vi putter inn. Men siden prøvedriften ble satt i gang i mai, har virkningsgraden vært på rundt 4. Det er enda bedre enn vi håpet på, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Byrge Dirdal.

I løpet av et år vil varmepumpen spare inn omkring 1,4 millioner kWh, noe som tilsvarer det årlige energiforbruket til 65 eneboliger. I kroner og øre utgjør dette en besparelse for Sjøkrigsskolen for ca. 1.350.000 kroner pr. år.
- Vi er veldig fornøyd med dette. I løpet av 6-7 år har vi tjent inn hele prosjektkostnaden, sier brukerkoordinator i prosjektet Knut Are Bjørdal, stasjonsoffiser ved Sjøkrigsskolen.

Image "9998_5958.jpg" without description

FORNØYD: - Vi har ikke fyrt med en eneste dråpe olje siden varmepumpen kom i prøvedrift i mai, sier driftsleder i Forsvarsbygg, Roar Jarl Osmundsen (midten). Tv: Helge Velle fra Forsvarsbygg, th: Kjell Hantho, innleid teknisk byggeleder for Forsvarsbygg.

Nullutslipp av karbondioksid
- Vi har ikke brukt de gamle oljekjelene siden varmepumpen kom i prøvedrift i mai. Det betyr 10.000 liter olje spart per måned, sier Roar Osmundsen. Han er Forsvarsbyggs driftsleder på Sjøkrigsskolen og er begeistret for den nye varmeforsyningsløsningen.

- Ved å kutte ut fossilt brensel, kutter vi utslippet av 500 tonn CO2 per år, sier Osmundsen.

Erstatter gammel pumpe
I tre år har Forsvarsbygg ledet arbeidet med å få den nye varmepumpen på plass. Allerede på 1990-tallet ble det installert en varmepumpe på Sjøkrigsskolen, men man ble aldri helt fornøyd med effekten av denne. Med de siste ti års teknologiske utvikling i ryggen, kan Forsvarsbygg nå erstatte den gamle varmepumpen med et langt bedre og mer moderne anlegg.

Mest effektive til nå
Varmepumpen leverer ikke bare varme, men også kjøling til Sjøkrigsskolens dataanlegg og navigasjonssimulatorer.
- Dette er den mest effektive varmepumpen jeg har vært med å levere til nå. Vi henter overskuddsvarmen i byggene via kjøling og sammen med energien i sjøen gir dette gode arbeidsvilkår for varmepumpen. I tillegg er alle varmesystemer bygd om til mengderegulering med lav retur. Dette gjør varmepumpen ekstra effektiv, sier teknisk byggeleder Kjell Hantho fra ETA Energi.

Reguleringsmuligheter
Pumpen har et godt mengdereguleringssystem som gjør at man kan regulere temperaturen i forskjellige soner i bygget.
- Det betyr at vi for eksempel kan skru ned varmen i klasseromsfløyene når de ikke er i bruk, samtidig som vi kan beholde varmen i kontorfløyene. Slikt blir det sparte kroner av, sier stasjonsoffiser Bjørdal.

Image "9998_5968.jpg" without description

Varmepumpen har gode muligheter for mengderegulering. Fv, Kjell Witsø Johnsen og prosjektleder Byrge Dirdal i Forsvarsbygg.

Image "9998_5963.jpg" without description

Vellykket leveranse: Ronny Angeltvedt (tv), prosjektkoordinator i Forsvarsbygg Utleie ser frem til å leie anlegget ut til Sjøkrigsskolen. Bjørn Tore Rognstad, regionsjef i Forsvarsbygg Utvikling er stolt over å ha levert varmepumpen.

Tekst og foto: Åsmund V. Sjursen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.