Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Randi-Grethe sikrer lys og varme på Jan Mayen

Ikke mange vet at det er Forsvarsbygg som sørger for kraftforsyningen på den arktiske øya Jan Mayen. Og enda færre vet at ett av strømaggregatene er oppkalt etter Forsvarsbyggs prosjektleder

Jan Mayen. For de fleste er dette kun en eksotisk norsk utpost i det fjerntliggende Nordishavet, hele 950 kilometer fra fastlands-Norge. Kulde, mørke og vakker vulkansk natur er noen stikkord som kjapt kommer opp hvis man skal beskrive øya. De 18 personene fra Forsvaret og Meteorologisk institutt som har sitt daglige virke her er nemlig helt avhengig av kraftige strømaggregater som produserer kraft. Frem til nå har dette vært enheter som, på grunn av lang og tro tjeneste, må byttes ut. Det var derfor en viktig milepæl da Forsvarsbygg den 15. oktober i år overleverte tre splitter nye aggregater til FLO/IK- stasjonen i Olonkinbyen.

Image "11718_1.jpg" without description

KALDT OG VILT: Olonkinbyen på Jan Mayen.

Bredde i Forsvarsbyggs prosjekter
– Det er spennende å ha mulighet til å utgjøre en forskjell her oppe, det viser spennvidden og viktigheten av det vi driver med i Forsvarsbygg. I tillegg har logistikken med å få på plass både materiell og personell på et vanskelig tilgjengelig område vært en ekstra utfordring. Klarer man ikke dette på en bra måte så blir transportutgiftene svært kostnadsdrivende i prosjektet, sier prosjektleder Randi-Grethe Pedersen i Forsvarsbygg.

Byggetiden har vært fra juni til oktober i år, kostnad er nærmere 12 millioner kroner, og entreprenør har vært Akselsen Engineering fra Sortland. Det var Fiskeridepartementet som i sin tid ga oppdraget til FLO/IKT, som igjen ba Forsvarsbygg om å gjennomføre prosjektet. I tillegg til prosjektet med utskifting av aggregater, så har Forsvarsbygg også en del viktige vedlikeholdsoppgaver på øya, samt at det foregår et arbeid med miljøovervåkning av fylling, og at det lages tilstandsanalyser av bygningsmassen.

Dugnad
Før de nye aggregatene ble formelt overlevert, var det nødvendig for både de ansatte i Forsvarsbygg og de stasjonsansatte å delta i en uforutsett dugnad.

– Forberedende arbeider og undersøkelser avslørte nemlig at forurensning i det eksisterende rørsystemet hadde satt avleiringer i varmevekslerne som fordeler varmen fra aggregatene, forteller Pedersen.

Det ble derfor nødvendig å demontere og vaske til sammen 252 plater i varmevekselerene, før alt kunne monteres sammen igjen og testes. Denne jobben tok hele tre dager, i tillegg måtte en alvorlig leveringsfeil fra produsenten rettes opp.

– Det var bare å brette opp ermene og sette i gang, ler prosjektlederen, og fortsetter:

– På et slikt sted er man nødt til å løse slike uforutsette hendelser sammen. Det skaper en ekstra følelse av samhold hos alle de involverte og gir nye erfaringer for alle oss involverte.

Dåp
I tillegg til at skrubbing med såpevann muligens ikke er en del av senioringeniørers arbeidshverdag, var også selve markeringen knyttet til overleveringen preget av det tette samholdet på stasjonen og de ansattes takknemlighet over å få de nye aggregatene på plass. Blant annet ble det gjennomført en dåp av aggregatene hvor den ene ble gitt navnet Randi-Grethe som honnør til Forsvarsbyggs innsats.

– Svært hyggelig og en stor ære, uttalte en overrasket men stolt prosjektleder. Navneæren til tross: Pedersen er opptatt av å takke sine kollegaer i Forsvarsbygg for godt samarbeid og sterk innsats.

– Vi har lykkes som team, noe som kunden og stasjonssjef Ole Øiseth også har gitt klart uttrykk for. Hos oss i Forsvarsbygg har rådgiver elektro Gunnar Fagerthun bidratt med lang erfaring og faglig tyngde, rådgiver brann Odd Richardsen har vært Forsvarsbyggs fremste fagperson innen brannsikring, og driftstekniker Ole Riis reddet situasjonen da det i ellevte time ble klart at varmevekslerne måtte demonteres. Pedersen trekker også frem VVS-rådgiver Gunnar Solbjørg.

– I tillegg må vi ikke glemme at entreprenøren har gjort en solid jobb og har levert i forhold til avtalt pris og fremdrift, han tilbrakte til og med sommerferien sin på Jan Mayen for å få alt i havn i tide, ler Pedersen.

Etter et viktig prosjekt og hyggelig opphold, takket Pedersen og de øvrige i Forsvarsbygg for samarbeidet med et egenkomponert kulturinnslag under dåpsmiddagen.

– Vel fortjent, sammen oppnår vi resultater, avslutter Pedersen.

Image "11718_2.jpg" without description

ETTER DÅPEN: Prosjektleder Randi-Grethe i Forsvarsbygg sammen med aggregatet som bærer hennes navn.


Tekst: Trond Enemo
Foto: Ingvill Richardsen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.