Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fjernstyrt eksplosivrydding vekker interesse

Forsvarsbyggs konsept for fjerning av kavalerianlegget på Hjerkinn skytefelt ved hjelp av fjernstyrte anleggsmaskiner er tema for en tre minutters film produsert av den store amerikanske maskinleverandøren Caterpillar. Filmen skal vises på verdens største anleggsmesse i Munchen i 2010.

Nylig var firmaet på plass på Hjerkinn for å intervjue Forsvarsbyggs entreprenør i prosjektet Brødrene Gjermundshaug Anlegg AS. Det er for øvrig firmaet Spectro Norway som har tilpasset og utviklet teknologien som brukes i prosjektet, og disse var også naturligvis på plass under Caterpillars besøk.

– Selv om det var selve teknologien og maskinparken som var i fokus, er det artig at et av våre prosjekt og konsept, vekker så stor interesse, uttaler prosjektleder Odd-Erik Martinsen i Forsvarsbygg.

Unikt
Prosjektet på Hjerkinn er nemlig unikt: 80 000 m3 med masse fra kavalerianleggene i det gamle skytefeltet skal fjernes, masse som inneholder ueksploderte granater og rester av sprengstoff. Løsningen som Forsvarsbygg kom opp med og utfordret bransjen på: Historisk bruk av fjernstyrte gravemaskiner og dumpere.

Image "11700_2.jpg" without description

Nybrottsarbeid: Prosjektleder Odd Erik Martinsen foran styringssentralen.
Foto: Trond Enemo

Hjerkinn prosjektet generelt har for øvrig blitt fremhevet av daværende Forsvarsminister Strøm-Erichsen fra Stortingets talerstol som et unikt miljøprosjekt. Man har allerede over lengre tid ryddet eksplosiver i terrenget. Denne høsten begynte det nevnte arbeidet med å fjerne de tunge anleggene, det vil si blant annet målområder, standplasser og traseer i skytefeltet.

– Årets arbeider ble naturligvis preget av innkjøring og tekniske justeringer hos vår kontraktspartner, men så langt ser dette bra ut, og når barmarksesongen kommer neste år, setter vi i gang igjen, utdyper Martinsen.

Sikkerhet
– Dette er et krevende og spennende prosjekt, og jeg er glad for at vi ser ut til å ha funnet en effektiv løsning som tilfredsstiller vårt krav om nullrisiko for personellet som skal utføre ryddejobben, forteller Martinsen videre.

– Det er nybrottsarbeid. Vi kjenner ikke til at fjernstyring av maskiner i en slik skala og på så stor avstand har blitt gjort før, sier han.

Image "11700_3.jpg" without description

Konsentrasjon: Håvard Thoresen i gang med å fjernstyre gravemaskinen en kilometer unna. Foto: Geir Olav Slåen

– Til sammen fire operatører kan styre to gravemaskiner og to dumpere samtidig fra sentralen, utdyper han. Alternativet kunne ha vært pansra kjøretøy. Det ville antageligvis vært dyrere. Men først og fremst er stridsvognsgranatene så kraftige at man ved pansring aldri kunne garantere personellets sikkerhet 100 prosent ved en eventuell detonasjon. Det var derfor ikke bra nok, påpeker Martinsen. En ødelagt maskin kan alltids erstattes. Et menneskeliv kan ikke det, og det har vært vårt utgangspunkt hele veien.

Image "11700_4.jpg" without description

High definition: Fjernstyringen foregår via høyoppløs lige widescreen skjermer. Foto: Geir Olav Slåen



Styrker Forsvarsbygg

Martinsen roser samarbeidspartner Brødrene Gjermundshaug Anlegg AS og entreprenørbransjen som helhet.

– De har virkelig brettet opp ermene og tatt utfordringen. At et lokalt firma fra Hedmark har satt sammen og tilpasset høyteknologisk fjernstyringsteknologi fra ulike deler av verden på denne måten, er imponerende. Dette viser også interessen fra Caterpillar, understreker han.

– Og det er også viktig for Forsvarsbygg at dette prosjektet vil styrke Forsvarsbyggs kompetanse og leverandørkraft hva angår rydding av skyte- og øvingsfelt og andre spesialoppdrag, avslutter han.


Tekst: Trond Enemo

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.