Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Camp Sessvollmoen

Forberedelsene til øvelsen Cold Response går på høygir over hele landet. Bli med til Sessvollmoen leir og møt noen av forsvarsbyggerne som gjør øvelsen mulig.

I leiren, som ligger i Ullensaker kommune, ikke langt fra Gardermoen,  møter vi prosjektleder Atle Holmstykket, eiendomsrådgiver Espen Tranum og arenaleder Morten Corneliussen. De har på rekordtid sørget for at alt skal være klart til teltene i den midlertidige campen skal settes opp.

 

Vann, strøm, infrastruktur og drift til teltene
–Vår jobb er, sammen med våre samarbeidspartnere, å sørge for at Forsvaret kan gjøre sin jobb, sier prosjektleder Atle.

Han forklarer videre:

 –Vi tilrettelegger for de midlertidige leirene som etableres, vi får på plass vann, strøm og viktig infrastruktur og tilrettelegger for hvor soldatene skal bo, spise og hvile. I tillegg skal alle lokasjoner driftes, samt at vi sørger for velfungerende avfalls- og sanitærsystemer fungerer.

I leiren er det derfor nå opparbeidet store områder, hvor nevnte infrastruktur skal på plass. Selve teltene, som håndteres av Wilnor As, blir plassert på spesielt opparbeida flater, eller «puter» som har satt sitt klare preg på området. Det blir mange telt.  Alt frem til teltveggen er Forsvarsbyggs ansvar.

 

Å bygge et helt samfunn
–Det er store leveranser under svært stramme tidsfrister. Bare det å planlegge, gjennomføre og få på plass en god strømforsyning og rent vann til de over 600 soldater er en stor oppgave, forklarer Tranum. Han har hatt ansvaret med bokstavelig talt planlegge hvordan man kan sørge for strøm frem til alle teltene som etter hvert vil prege området.

–Det er i praksis et helt lite samfunn som etterhvert skal bygges opp og driftes. Soldatene, de fleste av dem fra Frankrike her i leiren, må ha et sted å sove, hvile, spise og bo mens de øver på å forsvare Norge, supplerer arenaleder Morten. På Sessvollmoen blir det både sanitærtelt, sovetelt, kontor/administrasjonstelt og ulike operasjonelle telt.

 

Enorm logistikkoperasjon og beredskapsarbeid i praksis
–Gjennom god samhandling med Forsvaret, Wilnor og andre samarbeidspartnere så har vi jobbet intenst i lang tid. Vi har kjørt vekk 2530 tonn med jord, og kjørt inn cirka 300 lastebillass med grusmasser på områdene hvor teltene skal stå. 600 timer med gravemaskin og en kilometer med trekkrør sier også sitt om dimensjonene.

–Dette er beredskapsarbeid i praksis. Vi har bygd videre på erfaringene fra blant annet Trident Juncture 18. Det er et stort puslespill, hvor vi nå begynner å se konkrete resultater. Og snart kommer både telt og soldater, avslutter Holmstykket.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.