Iført fine nye fine Forsvarsbygg–uniformer og vernesko, er de klare for en pause etter å ha vært i sving siden klokken halv åtte i dag morges. Vi kommer i snakk med Salma Rørvig (15) som forteller at dette er hennes siste arbeidsdag for sommeren etter tre ukers vikartjeneste.
– Det er veldig godt arbeidsmiljø her
– Jeg har fått være med på mange forskjellige oppgaver. Alt fra plenklipping, vedlikehold av ventilasjonskanaler, sparkling, maling, og smøring av vinduer på kasernene. Det har vært veldig bra, og det er veldig godt arbeidsmiljø her, sier Salma.
– Nå har jeg ganske lyst til å være i Forsvaret
– Hvorfor ville du søke sommerjobb i Forsvarsbygg, spør vi.
– Jeg har lenge hatt lyst til å jobbe her, siden søsteren min har vært sommervikar her før. Jeg måtte bare vente til jeg var gammel nok til å kunne søke. Så ville jeg lære mer om Forsvaret. Nå har jeg ganske lyst til å være i Forsvaret, sier Salma.
Ved siden av Salma sitter Ane Øyra Lie (16) som har sin andre arbeidsdag i Forsvarsbygg denne fredagen. Hun har slått plen i dag.
– Mamma fant annonsen på finn.no
– Jeg hadde søkt på mange sommerjobber uten å få napp. Så fant mamma annonsen fra Forsvarsbygg på finn.no. Jeg trodde ikke det kom til å gå, men jeg sendte likevel inn en søknad. Da de ringte fra Forsvarsbygg og fortalte at de gjerne ville ha meg som sommervikar, ble jeg veldig, veldig glad. Jeg vil gjerne se hvordan det er å jobbe, sier Ane.
– Vi er avhengige av sommervikarene
– Vi er avhengige av sommervikarene for å få driften til å rundt, med blant annet gressklipping, skoging, maling og annet forefallende arbeidet som må gjøres på sommeren. På renhold er vi avhengige av sommervikarer for å kunne levere renholdstjenesten til Forsvaret under ferieavviklingen, sier avdelingsleder ved ansattsenteret i Forsvarsbygg, Ida Marie Kleming.
– Gjør oppgaver som vi normalt ikke rekker over
Også rundt bordet i lunsjen på Haakonsvern er de fast ansatte forsvarsbyggerne samstemte i at sommervikarene er en kjærkommen hjelp å få hjulene til å gå rundt om sommeren.
– Ungdommene får gjort oppgaver som vi normalt ikke rekker over, og de gjør jobber som sparer oss for mye penger. For eksempel gjør sommervikarene malerarbeider som vi ellers måtte ha hente inn malerfirma for å gjøre. Da koster det det fort det femdobbelte. Resultatene og kvaliteten på arbeidet som blir gjort, er mer enn godkjent både for Forsvaret og for oss, sier områdeleder i Forsvarsbygg på Haakonsvern, Rune Storøy.
987 søkere på landsbasis
På Haakonsvern kom det inn 222 søknader på sommerjobbene som ble utlyst i år, hvorav 16 ungdommer ble tilbudt jobb. På landsbasis kom det inn 987 søknader på 30 stillingsannonser. Totalt har Forsvarsbygg inngått 113 arbeidsavtaler med sommervikarer rundt om i hele Norge denne sommeren.
– Vi på Haakonsvern har hatt jevnt høye søkertall de siste årene. Vi fordeler vikarene utover sommeren, slik at de får jobbe i tre uker hver. Vi er også opptatt av å prøve å fordele på alder, kjønn og minoritetsbakgrunn, sier Rune.
Takkehilsener fra foreldre
– Vi får takkehilsener fra foreldre for at de unge håpefulle har fått være hos oss og gjøre noe meningsfylt i ferien. De forteller blant annet at de er fornøyde med at ungdommene har lagt seg tidlig om kvelden, stått opp tidlig om morgenen og kommet seg på jobb i tide. Også ungdommene virker å være fornøyde, avslutter Rune.